Politiek
NOSNTR

Oud-minister Jan Pronk: 'Het kabinet moet nu aftreden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-minister Jan Pronk: 'Het kabinet moet nu aftreden'

Ongekend onrecht, dat was de titel die de onderzoekscommissie naar de kinderopvangtoeslagenaffaire meegaf aan het eindrapport. Kwalificatie: 'het wereldkampioenschap bestuurlijk onvermogen.' Oud-minister Jan Pronk kan in Nieuws en Co daarom maar één conclusie trekken: het hele kabinet moet weg.

Pronk was zelf minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking ten tijde van het rapport over de enclave Srebrenica. Na dat rapport besloot het hele kabinet-Kok-II af te treden.

"Dit lijkt als twee druppels water op de situatie van destijds," zegt Pronk in Nieuws en Co. "Wij waren collectief verantwoordelijk. Ook al speelde het jaren eerder. Dat geldt nu ook. Dat betekent dat je moet aftreden of een verklaring moet afgeven en deze week moet debatteren met de Tweede Kamer, waarna de premier naar de Koning gaat."

Aftreden in crisistijd

De wereld zit middenin een globale pandemie. Maar dat mag geen excuus zijn om aan te blijven, vindt Pronk. "Als je aftreedt, wordt het een demissionair kabinet. Die kunnen lopende zaken afhandelen. Dus ook corona. En dit dossier."

Premier Rutte zelf gaf vandaag aan dat onmiddellijk aftreden nog niet aan de orde is. "De politieke vraag komt ook een keer terug. Ik kan niks uitsluiten, maar ik wil nog geen conclusies trekken nu. Dat komt later."

Pronk vindt dat te laat. Hij zou het in deze situatie anders doen. "Wij hebben in drie dagen in onze tijd 7000 pagina's binnen twee dagen doorgenomen en diezelfde vrijdag nog de keuze gemaakt. Het kabinet zou ook nu bij elkaar moeten komen en dit moeten bespreken."

jan pronk

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie