Politiek
KRO-NCRV

Vicepresident Raad van State: Partijen moeten voor de zomer met herstelakkoord komen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vicepresident Raad van State: Partijen moeten voor de zomer met herstelakkoord komen

Vicepresident van de Raad van State Thom de Graaf is duidelijk: nog voor de zomer moet Nederland beslissen over een herstelplan om uit de coronacrisis te komen. Dat vertelt hij bij 1 op 1.

De Graaf hoopt dat in juni duidelijk is welke partijen met elkaar onderhandelen over een nieuw kabinet. Daarbij acht hij de kans groot dat die partijen daar ook daadwerkelijk samen uitkomen.

Volgens hem is het, bij gebrek aan een missionair kabinet, dan ook in juni aan de onderhandelende partijen om een besluit te nemen over de Nederlandse plannen voor het Europese herstelfonds en deze in te dienen.

Politieke cultuur staat kwalitatieve wetgeving in de weg

Vorige week zaten de Hoge Colleges van Staat, waaronder De Graaf met zijn Raad van State aan tafel bij Herman Tjeenk Willink. De man die werkt aan het benodigde herstel van vertrouwen tussen politieke partijen in aanloop naar de formatie.

Een belangrijk thema was het versterken van de tegenmacht, de Tweede Kamer. De Graaf somt een drietal grote zorgen op die hij ook met Tjeenk Willink heeft gedeeld.

Omloopsnelheid Kamerleden

Te beginnen, stelt hij dat Kamerleden "niet meer geselecteerd worden op hun deskundigheid om wetgeving te beoordelen, maar op andere vaardigheden." Een al dan niet gevolg daarvan is dat de "omloopsnelheid (van Kamerleden) heel hoog" is geworden.

Ten derde wijst hij op de politieke cultuur. Deze is volgens De Graaf "van dien aard dat het toch interessanter is om een dertigledendebat (minderheidsdebat), een motie of een mondelinge vraag in te dienen, dan je te verdiepen in wetgeving."

Hij constateert met enige zorg dat Tweede Kamerleden daar geen tijd meer voor maken. Volgens De Graaf voeren zij vooral debatten op hoofdlijnen en laten ze de staatsrechtelijke techniek liever aan de Eerste Kamer over.

Onlangs bracht de Raad van State haar Beschouwing op het Jaarverslag 2020 naar buiten. Ook daarin is het centrale thema de zorgen over het vertrouwen tussen burger en overheid. En welke rol de Raad van State kan spelen om de democratische rechtsstaat te versterken.

Oproep vice-president RvS De Graaf aan partijen: nog voor zomer herstelakkoord

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie