Politiek
WNL

Jeanine Hennis over partijleiderschap VVD: 'Zeg nooit nooit'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jeanine Hennis over partijleiderschap VVD: 'Zeg nooit nooit'

"Waarom zou ik die deur hier nu ter plekke dichtgooien?", antwoordt Jeanine Hennis resoluut als Sven Kockelmann haar vraagt of ze ooit leider van de VVD zou willen worden. "Ik zie het niet zo snel gebeuren, maar zeg nooit nooit." De speciaal VN-gezant in Irak is slechts een paar dagen in Nederland voor de feestdagen, maar over een permanente terugkeer werd lange tijd gespeculeerd. Mark Rutte zou Hennis maar al te graag verwelkomen op het pluche van Buitenlandse Zaken, zo luidden de geruchten.

Video niet beschikbaar

Maar Hennis maakte ruim een week geleden zelf een eind aan al die speculaties, door nog een jaar bij te tekenen als VN-gezant in Irak. "Ik ben nu bezig met een ander hoofdstuk", vertelt de voormalig minister van Defensie. "Turbulenter dan Irak kan ik het me niet voorstellen. In oktober hebben we hier verkiezingen gehad en men is nu bezig met het accepteren van die uitslag." Dat wil Hennis graag nog meemaken, evenals de formatie van het nieuwe Irakese kabinet.

Stabiel is de situatie van de nog jonge Irakese democratie momenteel allerminst, constateert Hennis. "We hebben te maken met groepen die over heel veel wapens beschikken. Dat heeft uiteindelijk weinig te maken met het democratische proces." Hennis zelf is woonachtig in de zwaarbeveiligde diplomatenwijk van Bagdad, waar afgelopen weekend nog twee raketten op werden afgevuurd.

'Het is makkelijk praten vanuit de blauwe zetel'

Met de bril van een crisismanager keek ze dan ook naar het Nederlandse debat over onze evacuatiemissie in Afghanistan van deze zomer en verbaasde zich soms over de toon. "Het is makkelijk praten vanuit de blauwe zetel. Eenmaal op de grond is de realiteit weerbarstig." Het aftreden van toenmalig minister Kaag had dan ook niet gehoeven van Hennis. "Toen ze aftrad werd ik gebeld door veel collega’s in andere landen en zij waren verbaasd. Nederland staat er internationaal niet slecht op."

Voorlopig zetelt de VVD-prominent dus in Bagdad, maar een ministerschap sluit ze zeker niet uit. "Het is nú niet, niet nooit niet."

Sven op 1 - 21 Dec 2021, 11:30 - 12:00

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie