Politiek
AVROTROS

Saaie verkiezingen door gebrek aan echt politiek debat

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Saaie verkiezingen door gebrek aan echt politiek debat

Het onderscheid tussen regering en oppositie is aan het vervagen en daardoor staan ons hele saaie verkiezingen te wachten. Professor dr. Joop van Holsteijn (Universiteit Leiden) zegt in dr Kelder en Co dat het merkwaardig is, dat er juist in de huidige coronatijd weinig politiek debat is over het herstel van Nederland. Hij begrijpt dat Rutte hierbij gebaat is, maar dat andere partijen hierin meegaan verbaast hem.

Luister hier Jortcast

#311 - Stemmen zonder strijd - De Jortcast

Dr Kelder spreekt van verbind- en heerspolitiek. Volgens van Holsteijn lijkt dat misschien prettig, omdat je denkt dat samenwerking goed is. Politiek gezien is het een probleem. "Waar moet je op stemmen als je ontevreden bent?"

Dan kom je volgens dr Kelder uit bij partijen als PVV en Forum voor Democratie. Partijen die op voorhand zijn uitgesloten van regeringsdeelname. Van Holsteijn: "Vooraf uitsluiten vind ik problematisch en een rare beweging in het politieke spel. Als je het niet met elkaar eens bent, dan ga je niet met elkaar in een kabinet. Als in de onderhandelingen blijkt dat je gezamenlijk wat kan betekenen voor Nederland, dan zie ik niet waarom je op voorhand al zegt dat je niet met elkaar gaat praten."

Boekhouders en bestuurders

Dit kan mede door onze volksaard komen, zegt de professor. "We zijn een land van boekhouders en bestuurders. We hebben een hekel aan meningsverschillen. We willen zaken doen. Politiek is strijd en gaat over belangentegenstellingen. Wie krijgt wat en hoeveel, daar gaat het om."

Van Holsteijn verwacht, op basis van de huidige peilingen, een moeilijke formatie. De VVD zal weer de grootste worden en een blok op links ontbreekt. "Als je een meerderheidskabinet wil, wat niet per se noodzakelijk is, dan heb je waarschijnlijk weer vier partijen nodig. Een minderheidskabinet is ook zeker een vorm die zou kunnen werken. Een (centrum)rechtse coalitie is dan een optie."

Kleine partijtjes

Op het stembiljet staan wel heel wat partijen die de Kamer en dus zo’n coalitie zouden kunnen betreden. Dr Kelder vraagt zich af of al die kleine partijtjes een probleem zijn. De verkiezingen hebben volgens Van Holsteijn twee functies. Het kiezen van een volksvertegenwoordiging. In dat opzicht zijn de kleine partijen een zegen. Aan de andere kant kiezen we ook onze machthebbers, wat dat betreft zijn de kleine partijen niet altijd handig.

De verkiezingen zullen misschien wel saaier dan ooit zijn. De kiezer is gewend geraakt aan de ‘crisissituatie’ en uit onderzoeken blijkt dat het Nederlandse volk helemaal niet ontevreden is. Toch had links wel kunnen profiteren van de aankomende verkiezingen, maar gaan ze dat volgens de peilingen niet doen. "Links heeft de zaakjes niet helemaal op de orde. Nu was het misschien juist de tijd geweest voor een links verhaal."

Van Holsteyn

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie