Politiek
EO

Bestuurder reformatorische scholen: 'Het is geen anti-homoverklaring'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bestuurder reformatorische scholen: 'Het is geen anti-homoverklaring'

Onderwijsminister Arie Slob nuanceerde vandaag zijn uitspraken over identiteitsverklaringen op religieuze scholen waarin homoseksualiteit wordt afgekeurd: hij vindt ze toch te ver gaan. "Wij doen er alles aan om ieder kind veilig te laten zijn", zegt onderwijsbestuurder van reformatorische scholen Willem de Potter, "want ieder kind vindt het vreselijk om afgewezen te worden." "Nou stop er dan mee!" zegt presentator Tim Hofman in Dit is de Dag. Ervaringsdeskundige Arie van de Vrie vindt de discussie op sociale media te agressief.

Video niet beschikbaar

Volgens onderwijsbestuurder van reformatorische scholen Willem de Potter, is het geen anti-homoverklaring, het woord homoseksualiteit wordt niet niet eens genoemd. "Het is een profiel waar je als reformatorische school voor staat. Ouders kunnen per stukje aangeven waar ze mee eens zijn, en als ze ergens problemen mee hebben dan gaan we met ze in gesprek. In het document van acht pagina’s staat één regeltje over seksualiteit: seksualiteit heeft in de bijbel te maken met het vormen van een onverbrekelijke verbintenis in het huwelijk tussen één man en één vrouw."

'Het gaat soms al om woordkeuze'

Presentator Tim Hofman krijgt honderden berichten of hij er wat mee kan doen in zijn programma BOOS. "Het gaat soms al om woordkeuze. Je mag homo zijn maar niet homo doen, je mag voelen maar we willen het niet zien, docenten die openlijk homoseksualiteit afkeuren. Moet je je voorstellen hoe het voelt voor een kind als een minister beleid goedkeurt dat eigenlijk zegt: jij mag hier niet zijn."

"Als dit je identiteitsverklaring is, is die context al negatief. Dan geloof ik niet dat er jongeren zijn die daar open en vrij over praten," zegt Arie van de Vrie als ervaringsdeskundige als LHBT+’er met een reformatorische achtergrond.

"Ik zou willen dat reformatorische scholen zeggen, we halen die negatieve benadering gewoon weg. Zet erin dat het een open school is, waar het waarschijnlijk belangrijk is dat iedereen in God gelooft, dat dat de voorwaarde is. Maar dat er binnen die school niet meteen de context ligt, dat het huwelijk tussen man en vrouw is, of dat homoseksualiteit zondig is. Daar moet over gesproken worden."

anti-homoverklaring voor toelating op scholen een brug te ver

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie