Politiek
AVROTROS

Waarom Pieter Omtzigt de Johan de Witt van deze tijd is

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Pieter Omtzigt de Johan de Witt van deze tijd is

Historicus Luc Panhuysen ziet parallellen tussen Johan de Witt, de belangrijkste politicus van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in de Gouden Eeuw, en Pieter Omtzigt. "Johan de Witt wilde weer een integer bestuur, na een periode van corruptie met stadhouders en Prinsen van Oranje", zegt Panhuysen in MISCHA!.

#425 - Luc Panhuysen: 'Als je als journalist in het heden staat, is je uitzicht zeer beperkt' - MISCHA!

Volgens Panhuysen deed De Witt aan "pioniersarbeid". Omtzigt is dan een soort poortwachter of bewaker van de rechtsstatelijkheid. "Ik weet niet of hij dat goed gedaan heeft of niet, maar dat soort mensen heb je nodig, ze zijn cruciaal, want die zorgen ervoor dat het gezag zich realiseert dat ze rekenschap moeten afleggen."

'Ik vind de journalistiek te hijgerig'

Panhuysen was eerst journalist maar is nu historicus. "Ik voelde me niet helemaal senang als journalist. De actualiteiten vond ik niet boeiend genoeg, om mijn soort van vertellen te ontwikkelen heb je een grotere afstand nodig, en moeten dingen neergedwarreld zijn zodat je er een definitief oordeel over kunt vellen en dingen met elkaar kunt verbinden. Als je in het heden staat als journalist is je zicht heel beperkt. Ik vind de journalistiek veel te hijgerig vanwege de 'onafheid' van het heden."

#425 - Luc Panhuysen: 'Als je als journalist in het heden staat, is je uitzicht zeer beperkt' - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie