Politiek
WNL

VVD-Tweede Kamerlid Koerhuis wil dat gemeentes zelf kunnen beslissen waar gebouwd moet worden: 'Rem van provincie moet eraf'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD-Tweede Kamerlid Koerhuis wil dat gemeentes zelf kunnen beslissen waar gebouwd moet worden: 'Rem van provincie moet eraf'

VVD-Tweede Kamerlid Daniel Koerhuis wil dat de provincies uit het besluitvormingsproces gehaald worden zodat gemeenten zelf kunnen bepalen waar gebouwd moet worden. Dat zegt hij in WNL Haagse Lobby.

"Iedereen in de Tweede Kamer wil dat de nieuwe minister voor Bouwen of Wonen of hoe die ook gaat heten, dat die doorzettingskracht en doorzettingsmacht gaat krijgen en gaat pakken om, als je het de VVD vraagt, met name provincies die op de rem staan die rem eraf te halen of gewoon die hele provincie eraf te halen", aldus Koerhuis.

"En dan de gemeentes de ruimte geven om te bouwen", vervolgt het VVD-Tweede Kamerlid. "Zo wordt de ladder van duurzame verstedelijking misbruikt in de linkse provincies om gemeentes af te remmen om te bouwen."

'Die rem moet eraf'

Er zijn twee provincies met een linkse meerderheid in de Staten en dat zijn Noord-Holland en Utrecht, legt Koerhuis uit. "En wekelijks kan je de kranten opslaan dat daar weer een wethouder aan het klagen is: de provincie staat bij mij op de rem. Die rem moet eraf."

Hij wil dus dat de ladder van duurzame verstedelijking wordt afgeschaft. "Zodat die provincie niet meer op de rem kan staan bij de gemeenten. Maar zo’n minister van Bouwen moet nog veel meer meer dingen dan alleen die ladder van duurzame verstedelijking afschaffen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie