Politiek

VVD-Kamerlid Erkens: Ik wil geen vage brief, maar een beslissing over kerncentrales

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD-Kamerlid Erkens: Ik wil geen vage brief, maar een beslissing over kerncentrales

De brief die klimaatminister Rob Jetten in juni naar de Kamer zal sturen over kernenergie moet inhoudelijk zijn en daadwerkelijk een beslissing over twee nieuwe kerncentrales bevatten. Dat zegt VVD-energiewoordvoerder Silvio Erkens in Sven Op 1. “We vinden het belangrijk dat die brief daadwerkelijk knopen gaat doorhakken, en niet dat er een brief verschijnt zoals we die wel vaker zien in de politiek, waar eigenlijk vrij weinig in staat.”

Als Silvio Erkens zelf minister van Klimaat en Energie was geweest, had de bouw van kerncentrales bovenaan zijn prioriteitenlijstje gestaan, zo zegt hij. Maar hij snapt dat er wat opstartproblemen zijn. “We hebben decennialang niets gedaan met kernenergie in Nederland, dus ik neem het de minister niet kwalijk”, zegt hij. “Wat ik begreep is dat er een handjevol mensen op de ministeries werkten dat verstand heeft van kernenergie. De laatste maanden zijn er allemaal nieuwe teams opgezet.”

Tijd om knopen door te hakken

Volgens Erkens is het daarom nu tijd dat er op een aantal vlakken knopen doorgehakt worden, zoals het definitief bepalen van de locatie waar de twee kerncentrales die zijn afgesproken in het coalitieakkoord moeten staan: Borssele. “Ik vind dat we niet om die keuze heen blijven moeten lopen”, zegt hij. “Er is draagvlak, er is plek naast de bestaande kerncentrale, en je hebt in Zeeland een grote chemiesector die heel veel energie nodig gaat hebben.”

En als het kabinet nu haast maakt, kunnen de kerncentrales er binnen tien jaar staan, zo schat Erkens. “De inschatting is dat de bouw ongeveer zes, zeven, acht jaar gaat zijn, en van te voren heb je een aanlooptraject waar je locaties moet aanwijzen, de randvoorwaarden moet creëren, en ga zo maar door.”

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie