Politiek
AVROTROS

Maatregelen stikstofcrisis niet genoeg voor Jesse Klaver, 'Kabinet doet veel te weinig'

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Maatregelen stikstofcrisis niet genoeg voor Jesse Klaver, 'Kabinet doet veel te weinig'

Jesse Klaver presenteert een initiatiefwet om de stikstofcrisis aan te pakken. Hij vindt dat het kabinet te laat reageert en veel te weinig doet. "De stikstofcrisis lossen we alleen op met visie", zegt Groenlinks-leider Jesse Klaver.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In zijn initiatiefwet 'Duurzame Aanpak Stikstof' gaat Klaver op alle terreinen (vervoer, agrarische sector, luchtvaart) verder dan de plannen die het kabinet vandaag presenteert. In de initiatiefwet wordt vastgelegd, dat de stikstofuitstoot van de landbouw in 2035 gehalveerd moet zijn.

Wanprestatie

Verder staat er in de initiatiefwet een verbod op de groei van het vliegverkeer en wordt de maximumsnelheid vastgelegd: "Op geen enkele weg mag op geen enkel moment harder worden gereden dan 100 kilometer per uur."

Volgens Klaver zit het kabinet al een halfjaar vast in de modder van de stikstofcrisis. "Het kabinet komt niet verder dan kortetermijnideeën en een plan om natuur te schrappen. Waar Nederland leiderschap nodig heeft, levert premier Rutte een wanprestatie. De stikstofcrisis lossen we alleen op met visie, met een plan om ook op langere termijn onze natuur te beschermen."

Stikstofruimte niet besteden aan vliegverkeer

De stikstofuitstoot in de landbouw moet volgens de wet in stappen terug: in 2025 moet die zijn teruggedrongen met 19 procent, in 2030 met 34 procent en in 2035 met 50 procent. Het verbod op de groei van het vliegverkeer dient om te voorkomen dat ontstane stikstofruimte wordt besteed aan extra vliegbewegingen boven ons land.

En voor het eerst wordt, als het aan GroenLinks ligt, de maximum snelheid van 100 kilometer per uur wettelijk vastgelegd. "Deze wet doorbreekt de politieke dogma's van het kabinet. Dat is in het belang van natuur, gezondheid en klimaat", duidt Klaver.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie