Politiek

Scheidend Kamerlid Van Raak: 'Debat over formatie wordt krankzinnig'

EO
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Scheidend Kamerlid Van Raak: 'Debat over formatie wordt krankzinnig'

Afzwaaiend SP-Kamerlid Ronald van Raak denkt dat het debat over de formatie woensdag 'krankzinnig' gaat worden. En dat heeft de Tweede Kamer over zichzelf afgeroepen door minister Ollongren te benoemen als verkenner, vindt hij. "Je kunt ongeveer iedereen in Nederland hiervoor vragen, maar niet een zittende minister", zegt Van Raak in Dit is de Dag.

Van Raak was samen met ChristenUnie-collega Joël Voordewind, die ook afscheid nam van de Tweede Kamer, te gast voor een afscheidsgesprek.

De afscheid nemende Van Raak denkt dat het debat 'ontzettend rommelig' wordt. Ollongren, is minister, maar wordt niet als minister ondervraagd maar als verkenner. "De verantwoordelijkheden zijn helemaal niet helder, de petten vliegen over en weer", zegt de SP'er. Ook de keuze voor de nieuwe verkenners, óók twee zittende ministers, zijn een slechte keus, vindt hij. Zelf zal Van Raak natuurlijk niet bij het debat aanwezig zijn, maar "zijn handen jeuken", zegt hij.

Voordewind denkt dat een boel ellende was voorkomen als de koning nog een rol bij de formatie had gespeeld. "Nu is het wat meer gepolitiseerd. De koning staat boven de partijen", zegt de CU'er.

Managementprobleem

Met het afscheid van Van Raak, eindigt een era. Hij zat al sinds 2006 in de Kamerbankjes. De SP'er zag de cultuur veranderen. Hij is daar niet altijd positief over: "Wat ik het meest bezwaarlijk vindt is dat vanuit het kabinet en de ministeries het parlement steeds meer wordt gezien als een managementprobleem", zegt hij. "Zo van 'je wil iets voor elkaar krijgen, maar oja, je hebt ook nog een parlement met vervelende Kamerleden. Laten we eens kijken hoe wat het daar kunnen regelen, dat we ergens een spaak in kunnen steken of iemand kunnen wegbonjouren...' Dat is de omgekeerde weg!" vindt hij.

Het zinnetje "Omtzigt: functie elders" uit de aantekeningen van Ollongren is een voorbeeld hiervan, zegt hij: "Omtzigt wordt hier als managementprobleem gezien en niet als gekozen volksvertegenwoordiger." Van Raak vindt dat de Kamer nu met 150 man achter Omtzigt moet gaan staan. "Ik heb vandaag gesproken over de eerbaarheid van het ambt. Als parlement moet je je niet tot managementprobleem laten maken!"

Voordewind, die ook in 2006 aantrad, was ook ooit een soort managementprobleem. "Ik geloof dat mijn naam ook wel eens genoemd is", zegt hij veelbetekenend. Tijdens de kabinetten Balkenende-IV en Rutte-III zat zijn partij in de regering en gold hij af en toe als criticus.

69 Kamerleden

Vandaag namen maar liefst 69 van 150 Tweede Kamerleden afscheid. De VVD nam afscheid van de meeste mensen: uit de oude fractie keerden negentien Kamerleden niet terug.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie