Politiek

Wie komen er in het nieuwe kabinet? 'Twintig ministers is wel erg veel'

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie komen er in het nieuwe kabinet? 'Twintig ministers is wel erg veel'

Het heeft even mogen duren, maar na 271 dagen was daar gisteren eindelijk de witte rook vanuit Den Haag. De VVD, CDA, D66 en Christenunie hebben een regeerakkoord in conceptversie klaarliggen. Oud-Kamervoorzitter en VVD-coryfee Frans Weisglas noemt het in Blok&Toine een 'opluchting met een zwart randje.'

Hij heeft zich er de afgelopen maanden vaak aan geërgerd. "Bijna zes maanden heeft iedereen zitten ruziën. Kaag wilde niet met Rutte, Segers wilde niet met Rutte, allerlei persoonlijke vetes zijn ontstaan." Volgens Weisglas had die tijd beter aan de inhoud kunnen worden besteed. "Dit vind ik eigenlijk een belediging voor de kiezers, omdat grote problemen zijn blijven liggen."

Maar het conceptakkoord ligt er nu wel en de fracties mogen zich er vandaag over buigen. Weisglas maakte het in zijn tijd als Kamerlid regelmatig mee dat ook hij in zo'n kamertje plaats mocht nemen. "De fracties zitten apart van elkaar en iedereen mag dan op- of aanmerkingen maken. Morgen nemen de fractievoorzitters dat weer mee naar een laatste onderhandelronde."

Tijd voor poppetjes

Na die laatste onderhandelronde volgt dan het vinden van de juiste ministers en staatssecretarissen. "Daar is zeker al over gesproken. In ieder geval over de verdeling van de posten per partij. Daar zijn al afspraken over gemaakt, denk ik, maar nog niet over de personen. Al is daar binnen de top van de partij natuurlijk al over nagedacht."

De volgende stap bestaat met name uit gesprekken met partijleiders en het screenen van de kandidaten. "Dan kijkt onder andere de AIVD of er dingen zijn in het verleden in het dossier van die ministerskandidaten die benoeming tot minister kunnen belemmeren. En dan zit er ook nog Kerst en Oud en Nieuw tussen. Dat kost ook extra tijd."

Vakmensen

Maar 'zo rond 10 januari' zou volgens Weisglas wel duidelijk moeten zijn wie waar komt te zitten. Al heeft hij ook daar een vraagteken bij, want de hoeveelheid ministers ligt wel heel hoog. "Ik kan me voorstellen dat door het overwerkt raken van een aantal ministers meer ministers gewenst zijn. Maar twintig is wel erg veel."

Bovendien hoopt hij dat het nieuwe kabinet niet uit alleen maar oude bekenden van het Binnenhof zal bestaan. "Ik zou er meer voor zijn om extra staatssecretarissen te benoemen en voor ministers als belangrijkste criterium te hebben dat zij een hele goede vakman of -vrouw zijn. In het verleden werd toch vaak gekeken naar wie het meeste foldertjes in de bus had gedaan, als u begrijpt wat ik bedoel."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie