Politiek
EO

Ollongren: Als de verkiezingen waren uitgesteld, had het pas in juni gekund

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Ollongren: Als de verkiezingen waren uitgesteld, had het pas in juni gekund

Minister Ollongren van Binnenlandse zaken hield er rekening mee dat de verkiezingen mogelijk zouden moeten worden uitgesteld, zo vertelt ze in Dit is de Dag. "We hadden natuurlijk een noodscenario liggen", aldus Ollongren. "Ik heb laten nagaan wanneer de verkiezingen bij uitstel op zijn vroegst zouden kunnen worden gehouden. Dat had pas in juni gekund."

Video niet beschikbaar

"De verkiezingen zouden bij uitstel moeten plaatsvinden onder exact dezelfde omstandigheden als nu”, aldus de D66-minister. Voor de het laten doorgaan van de verkiezingen zijn volgens Ollongren drie zaken belangrijk: "Hoe ontwikkelt de pandemie zich, zijn er voldoende stembureauleden en verwachten we dat de opkomst normaal zal zijn? De voorwaarden zijn nu goed genoeg om de verkiezingen door te laten gaan."

Nu de verkiezingen toch deze week doorgaan is Ollongren optimistisch: "In januari keken we tegen cijfers aan die heel anders waren dan nu. Daarom zijn er zoveel maatregelen genomen. De stembureaus zijn coronaproof. Ik hoop op een hoge opkomst."

Briefstemmen

De verkiezingen gingen tot nu toe niet zonder schoonheidsfoutjes. Nadat een relatief hoog aantal briefstemmen ongeldig werd verklaard omdat het stembiljet in de verkeerde envelop zat. Gisteren besloot de minister daarom de telmethode iets aan te passen. "Ik ben meteen in overleg gegaan met de Kiesraad en de Raad van State. Gelukkig hebben we een manier gevonden waardoor we die stemmen wel kunnen tellen", aldus Ollongren.

Tweede Kamerverkiezingen 2021

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie