Politiek
BNNVARA

Gemeenteraadsverkiezingen 2022: 'De laagste opkomst ooit'

  1. Nieuwschevron right
  2. Gemeenteraadsverkiezingen 2022: 'De laagste opkomst ooit'

Gemeenteraadsverkiezingen: De debatten zijn voorbij, de stemmen zijn geteld en de uitslag is bekend. Joost Bekendam, politiek redacteur van De Nieuws BV, schuift aan bij Vroeg! en vertelt wat hem opvalt en wat dat betekent voor de democratie.

Volgens Bekendam, die de uitslag op de voet heeft gevolgd, waren twee zaken opvallend: de teleurstellende opkomst en een blije, ondanks verlieslijdende, partijleider.

Laagste opkomst ooit

De politiek redacteur van De Nieuws BV geeft aan dat het opkomstpercentage historisch laag is. "De afgelopen 10 jaar is de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen al laag, tussen de 53 en 60%, maar volgens de laatste peiling van het ANP staat de teller nu op 50,3%." En dat is volgens Bekendam niet best: "Je hebt het mandaat van de kiezers nodig, dit is geen goede zaak voor de democratie."

Winnaars

Naast de lage opkomst, viel Bekendam ook op dat Klaver, landelijk partijleider van GroenLinks, ondanks het verlies van de partij in de hoofdstad erg opgetogen was. "In zijn speech leek het alsof hij gewonnen had, terwijl de grootste partij van de hoofdstad nu PvdA is." Bekendam legt uit dat deze triomfantelijke houding te maken heeft met de landelijke samenwerking tussen de twee partijen. "Wat wel opvallend is dat in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing deze twee partijen nog niet samen meededen, maar nu PvdA de grootste is in Amsterdam, Klaver doet alsof ze al een blok waren", aldus Bekendam, die verwacht dat in de toekomst de twee partijen nog meer naar elkaar toe zullen trekken.

Landelijk beeld

Bekendam geeft aan de trend van meer lokale partijen in de gemeenteraad ook dit jaar doorzet. Veel lokale partijen vloeien voort uit landelijke partijen. Verder viel landelijk ook de lage opkomst op. "In sommige gemeentes ligt de opkomst al jaren onder de 50%", aldus Bekendam. Verwijten over dat de lage opkomst, onder andere, te wijten valt aan de media-aandacht voor de oorlog in Oekraïne wuift de politiek redacteur weg. Volgens Bekendam moeten we als collectief meer aandacht geven aan de verkiezingen, zowel media als de kiezer zelf draagt daarvoor verantwoordelijkheid.

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister de podcast van Vroeg!

17-03 Gemeenteraadsverkiezingen 2022: "De laagste opkomst ooit"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie