Politiek

Leden van PvdD starten petitie over afzetten voorzitter Wolswinkel
AVROTROS

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Leden van PvdD starten petitie over afzetten voorzitter Wolswinkel

Een groep leden van de Partij voor de Dieren is een petitie gestart om een extra congres bijeen te roepen over het royement van voorzitter Sebastiaan Wolswinkel. Hij werd vorige week uit de partij gezet en leden vragen zich af of dat wel rechtmatig is gegaan, duidt politiek commentator Joost Vullings in Radio EenVandaag.

De groep is niet te spreken over de manier waarop de partijtop Wolswinkel de partij heeft uitgezet. Ze vindt het handelen van de partijtop onrechtmatig en ondemocratisch. De leden hebben middels een congres het laatste woord over een mogelijk royement, niet de partijtop, vindt de groep.

Ook door volksvertegenwoordigers ondertekend

"Omdat het besluit door nietigheid met terugwerkende kracht nooit zou hebben bestaan, zie ik Wolswinkel op dit moment nog steeds als de voorzitter", aldus een woordvoerder namens de groep bezorgde PvdD'ers.

Dit betoog vindt aardig wat weerklank in de achterban. De petitie, die nu één dag openstaat, is inmiddels door zo'n 300 mensen ondertekend. Onder hen ook verschillende volksvertegenwoordigers, laat een woordvoerder van de groep weten.

Angst voor de partijtop

De groep wil anoniem blijven uit angst voor het partijbestuur. "Mensen zijn bang om hun functies te verliezen, of geroyeerd te worden", aldus de woordvoerder. "We horen dat ook terug van leden van alle leeftijden en uit alle lagen van de partij. Ik denk dat het feit dat veel leden de petitie toch steunen en tekenen, laat zien hoe erg het vertrouwen in de partijtop geschaad is. Het royement was voor veel mensen de druppel. Daarom is de wil er nu ook om meer risico's te nemen."

Om een extra congres te kunnen organiseren heeft de groep de steun van 10 procent van de leden nodig. Een extra congres zou moeten plaatsvinden vier weken na het aanbieden van de steunbetuigingen aan het bestuur. De groep hoopt dat het niet zover hoeft te komen en dat het bestuur zelf tot actie overgaat.

'Wederzijds onbegrip'

Geroyeerd voorzitter Sebastiaan Wolswinkel laat weten dat hij het initiatief op procedurele gronden gepast vindt. "Het congres had een stem moeten hebben in het royement", aldus Wolswinkel. "Het bestuur werkte niet goed; het was niet duurzaam en er was wederzijds onbegrip. Het congres moet dan gekend worden in een alternatief en dat is niet gebeurd." Wolswinkel denkt dat het congres het royement niet kan terugdraaien.

Wolswinkel sluit niet uit dat hij zijn royement gaat aanvechten. "Ik weet dat gewoon nog niet. Ik ben nu politiek dakloos en dat is erg jammer.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie