Politiek
EO

Van der Staaij vindt kritiek van Orde van Advocaten 'op geen enkel punt overtuigend'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van der Staaij vindt kritiek van Orde van Advocaten 'op geen enkel punt overtuigend'

De SGP kreeg flink wat kritiek van de Nederlandse Orde van Advocaten deze week. Vijf van de plannen van de partij werden niet-rechtstatelijk geacht. Onterecht, zegt SGP-leider Kees van der Staaij in Dit is de Dag: "Ze gebruiken een vrij politieke invulling van de rechtstaat. Ik vind het geen enkel punt overtuigend."

Een commissie van de NOvA beoordeelde alle verkiezingsprogramma's. De SGP, die regelmatig geprezen wordt als 'het rechtstatelijke geweten van de Tweede Kamer', kwam daar dus niet zo goed uit. Van der Staaij kijkt daar niet van op: "Het is hun eigen invulling van de rechtstaat. Je kunt niet zeggen dat voorstellen die wij hebben gedaan in strijd zijn met de grondwet", stelt Van der Staaij.

Video niet beschikbaar

De SGP kreeg bijvoorbeeld kritiek op het verbod op islamitische gebedsoproepen. De NOvA stelt dat maatregelen die specifiek voor de ene geloofsuiting gelden en niet voor anderen, niet grondwettelijk zijn. Ook dit is niet terecht, vindt Van der Staaij: "Islamitische gebedsoproepen zijn een geloofsbelijdenis. Daar ken ik geen andere voorbeelden van...", aldus de lijsttrekker.

Van der Staaij vindt kerkklokken echt wat anders, want dat is geen geloofsbelijdenis. Bovendien is het een Nederlandse traditie: "Zo zijn we dit in Nederland gewend. Dat is niet specifiek iets christelijks, maar iets wat bij ons land hoort. Klokken staan nergens in de Bijbel."

Vier kinderen

De SGP wil gezinnen een bonus geven als ze vier kinderen krijgen. "Dan hebben ze bijvoorbeeld een grotere auto nodig", vertelt hij. In het partijprogramma toont de partij dat ze zich zorgen maken over de bevolkingsopbouw: autochtone vrouwen krijgen minder kinderen dan allochtone, waardoor de opbouw verandert. "Wij zeggen: realiseer je wel dat het samen kan gaan met culturele spanning en integratieproblemen", aldus de lijsttrekker.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie