Politiek
NOSNTR

Sidney Smeets treedt terug als Tweede Kamerlid van D66 na beschuldigingen

foto: HH/Peter Hilzfoto: HH/Peter Hilz
  1. Nieuwschevron right
  2. Sidney Smeets treedt terug als Tweede Kamerlid van D66 na beschuldigingen

D66-Kamerlid Sidney Smeets treedt terug als Kamerlid. Dat staat in een verklaring op de site van D66. De partij kondigde gisteren een intern partijonderzoek aan nadat Smeets door verschillende mensen was beschuldigd van seksueel getint grensoverschrijdend gedrag.

Politiek verslaggever Wilma Borgman was voor Nieuws en Co in Den Haag:

Veel impact

Smeets schrijft in de verklaring dat de gebeurtenissen van de afgelopen dagen veel impact hebben. "Meerdere mensen verklaren contact met mij als ongewenst te hebben ervaren. Zoals ik ook gisteren al zei, ben ik daar erg van geschrokken, omdat het nooit mijn intentie is geweest."

Smeets schrijft dat hij terugtreedt om te voorkomen dat "het aanzien van de Kamer en het belang van de partij schade wordt toegebracht".

De kwestie kwam aan het licht nadat verschillende mensen op Twitter hadden gezegd dat zij als minderjarige jongens waren benaderd door Smeets, en GeenStijl er aandacht aan had besteed.

Kaag 'respecteert' besluit

D66-leider Kaag zegt het besluit van Smeets "ten volle te respecteren en te steunen". Naar eigen zeggen heeft ze de afgelopen dagen van verschillende jonge mensen uit de lhbti-gemeenschap hun verhaal gehoord. "Dat laat voor mij zien dat er nog een wereld te winnen is als het gaat om de persoonlijke vrijheid en veiligheid van mensen."

Gisteren liet Kaag al weten dat er binnen D66 "geen ruimte is voor grensoverschrijdend gedrag".

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie