Politiek
EO

Rutte naar de VVD-fractie; 'dat gaat écht ver', vindt Frans Weisglas

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte naar de VVD-fractie; 'dat gaat écht ver', vindt Frans Weisglas

Dat Mark Rutte dinsdag naar de VVD-fractie gaat om ze te overtuigen van de nieuwe asielwet gaat "écht ver". Dat zegt VVD-prominent Frans Weisglas, die zelf nog een kabinetscrisis meemaakte in 1989, in Dit is de Dag. "Ik heb ervaring, dus ik word toch wat onrustig de laatste uren…"

Verdeeldheid binnen VVD over 'asieldwangwet'

Weisglas, die in 1989 naar eigen zeggen mede verantwoordelijk was voor het laten vallen het tweede kabinet-Lubbers "weet niet" of er nu een kabinetscrisis komt, maar het feit dat Rutte komt, laat wel zien hoe serieus het is.

Het gedrag van premier komt nauw, zegt de voormalig Kamervoorzitter, want hij mag niet als premier komen, maar als VVD-leider. "Hij heeft de verplichting om zich als leider van de VVD te gedragen", aldus Weisglas. "Hij kan geen informatie geven over komende wetgeving aan de VVD-fracties die andere fracties niet hebben. Hij moet het zuiver doen."

Critici binnen de VVD

Binnen de VVD gonst het rondom de asielwet, die door critici ook wel de 'asieldwangwet' wordt genoemd. Hierin kan er druk komen op gemeenten om asielzoekers en statushouders te huisvesten. Eén van die critici is Ferry van Wijnen, VVD-raadslid uit Zuidplas (Zuid-Holland). "De uitvoering is hartstikke ingewikkeld. Als wij asielzoekers op een nette manier willen opvangen, moet je onderwijs bieden. De groep 8 in onze school zit al in de gang omdat de school te klein is", vertelt hij. Ook de openbare orde is moeilijk te handhaven: "We hebben drie boa’s en een klein beetje politie…"

Daarnaast vindt Van Wijnen het laakbaar de insteek vanuit de VVD niet is dat de instroom wordt beperkt. "Als we durven te praten over een asielstop en proberen te zorgen dat bevriende landen zich aan het Dublin-verdrag houden, dan was de discussie heel anders gestart", vindt hij.

Weisglas snapt de kritiek van Van Wijnen, maar is wel voorstander van de wet. "Er is zoveel geprobeerd om op vrijwillige basis te komen tot een goeie spreiding van asielzoekers over het land en dat is tot nu toe zeer onvoldoende gelukt", vindt hij.

Achterban

Van Wijnen, die een motie wil indienen op het VVD-congres over de asielwet, vindt dat de partijtop veel te weinig naar de achterban luistert. Hij vindt de kwestie zelfs een kabinetscrisis waard:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie