Politiek
AVROTROS

Het belang van lange leiders

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het belang van lange leiders

Welke geboren leiders staan straks op het bordes? Evolutionair psycholoog prof. dr. Mark van Vugt kent de karakteristieken van goed leiderschap en maakt daarbij een opvallend onderscheid: size does matter.

Sunak struikelt van de ene PR-blunder naar de andere. "Het zou helpen als hij 10 centimeter langer was", zegt Van Vugt.

Macron is klein, maar lijkt een prima leider, werpt Jort Kelder tegen. "Wij hebben wel eens gepubliceerd over het Napoleon-complex, dat is het kleine-mannensyndroom. Dat geldt waarschijnlijk ook voor bepaalde wereldleiders. Als kleine mannen geprovoceerd worden, opereren ze heel wraakzuchtig. Daar vinden wij wel bewijzen voor."

Volgens Van Vugt zijn er drie écht belangrijke psychologische eigenschappen die we zoeken in een leider. Competentie, het uitstralen van warmte en dominantie. Hoe belangrijk die drie eigenschappen zijn, is afhankelijk van de context. "Veel mensen maken zich zorgen maken over de oorlog in de Oekraïne en over veiligheid en over asiel. Dan wordt zo'n eigenschap als dominantie weer belangrijker. Vandaar dat we nu een topambtenaar van justitie hebben gekozen als premier en niet een topambtenaar van Cultuur en Onderwijs."

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie