Politiek

'Zie politici niet als leugenaars en graaiers'

AVROTROS
foto: Thomas van Hautefoto: Thomas van Haute
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zie politici niet als leugenaars en graaiers'

Het is zeer gevaarlijk als er op grote schaal getwijfeld wordt aan politici. "Als je er werkelijk van doordrongen bent dat politici niets kunnen verwezenlijken, dan is de democratie dood", zegt filosoof, schrijver en tv-maker Alicja Gescinska tegen Eric Smit in dr Kelder en Co.

{podcast audio="117756" caption="Jortcast #168 - Wie gelooft er nog in politici?" }

De Pools-Belgische Gescinska, die naast haar werkzaamheden verkiesbaar was voor de Vlaamse Liberale partij Open VLD tijdens de afgelopen Europese verkiezingen, stelt dat cynisme politici als Trump in het zadel helpen. "Als je denkt dat er in de politiek mensen zitten die niet het beste met ons voorhebben, dan trekt dat juist zulke politici aan."

Uitholling

Om goede mensen aan te trekken, is het belangrijk dat politicus zijn wordt gezien als een nobel beroep. "We moeten dan ook uitgaan van die goedheid, want die is er echt bij sommigen. Natuurlijk zijn er in de politiek mensen die de wereld niet willen verbeteren, maar die heb je in elke beroepsgroep. Ook bij academici."

Gescinska neemt een uitholling van de Europese politiek waar. "Ongeveer tien jaar geleden waren we nog trotse Europeanen, vandaag de dag proef je veel meer twijfel. Ook in Nederland en België."

Deze zorgen kunnen volgens haar ook wel gegrond zijn. "Waarom gaat alles zo traag en er is een tweede financiële crisis op komst. Hoe komt dat? Het is wel terecht dat we de politici daarop aanspreken."

Verantwoordelijkheid nemen

Ook roept Gescinska mensen op om zelf de verantwoordelijkheid te nemen. Ze noemt het klimaat als voorbeeld. We moeten onszelf afvragen waarom er zo weinig is gebeurd op dat vlak. Ook de intellectuelen mogen volgens de schrijver wel wat meer doen dan langs de zijlijn roepen. “Klagen is veel makkelijker, dan dan daadwerkelijk iets doen. Met het tweede kan je wel meer bereiken”.

Ster advertentie
Ster advertentie