Politiek
KRO-NCRV

Oproep Baudet aan achterban: vraag niet om volmachten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oproep Baudet aan achterban: vraag niet om volmachten

Forum-kiezers hoeven toch niet zo veel mogelijk stemmen te gaan fiksen per volmacht. Waar Thierry Baudet vorige week nog een oproep deed om dit wel te doen, ziet de lijsttrekker van Forum voor Democratie (FvD) nu hiervan af. "Dat is in strijd met de regels, dat zou ik nooit willen doen", stelt hij in 1 op 1.

Video niet beschikbaar

Hoe zit dat nou?, wil Sven Kockelmann weten in het 1 op 1-lijsttrekkersvraaggesprek met Thierry Baudet. Kockelmann stelt dat Baudet aan de ene kant pleit voor zuivere verkiezingen en de gang van zaken omtrent de afgelopen presidentsverkiezingen in de VS in twijfel trekt, maar aan de andere kant zijn eigen achterban oproept om zoveel mogelijk stemmen per volmacht te fiksen.

Dat dit om nadere uitleg schreeuwt, snapt ook Baudet. "Dat wil ik rechtzetten", reageert de FvD-leider. Zijn boodschap in een eerder FvD-campagnefilmpje om zoveel mogelijk stemmen "te regelen" per volmacht was vooral bedoeld om zijn achterban "te enthousiastmeren". Baudet erkent dan ook dat dit in strijd is met de wet: "Wij zijn ook altijd voor handhaving van de regels." Baudet wil dan ook helemaal niet mensen "onder druk zetten of zo."

'Volmacht-rel'

Om de besmettingskansen te verkleinen mogen kiezers dit jaar niet twee maar drie volmachtstemmen uitbrengen. "Een persoon kan vier keer stemmen eigenlijk, als je maar die volmachten kunt regelen", stelde Baudet toen. Om eraan toe te voegen dat dit "een enorme kans" bood voor Forum.

Waarop een 'volmacht-rel' was geboren. Want het Ministerie van Binnenlandse Zaken reageerde hierop direct en benadrukte dat dit niet de bedoeling is en dit wettelijk niet door de beugel kan. Die boodschap is inmiddels ook geland bij het campagneteam van Forum: de suggestie om stemmen te regelen door de partij werd snel uit het filmpje van Baudet geknipt.

Aantal belangrijke vragen

Maar in het vraaggesprek houdt Baudet wel openlijk vast aan een ander opmerkelijk standpunt: de volgens hem reële kans op verkiezingsfraude. Want op de vraag of hij de gang van zaken bij de komende Kamerverkiezingen met alle vertrouwen tegemoet ziet, reageert hij sceptisch.

Op dit moment heeft hij er nog onvoldoende vertrouwen in. En die twijfel heeft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken niet weggehaald. "Door corona zijn er een aantal aanpassingen doorgevoerd. En daarom heb ik nog een aantal belangrijke vragen", meldt Baudet.

Zo heeft Baudet via Kamervragen aangedrongen bij Ollongren om de verzegelde stemmen per post "permanent te monitoren door meerdere mensen". Verder vindt Baudet het curieus dat 2,7 miljoen mensen per post mogen stemmen zonder een handtekening hieronder te zetten. "Dat is merkwaardig. Bij elke rechtshandeling, zoals bij een machtiging via je creditcard, moeten we een handtekening zetten."

Opmerkelijke electorale stokpaardjes

In het vraaggesprek, waarin Sven Kockelmann vooral de haalbaarheid wilde toetsen van het FvD-verkiezingsprogramma, passeerden nog meer opmerkelijke electorale stokpaardjes van Baudet de revue. De "quasi-monopolie-positie" van de private goededoelenloterij Postcodeloterij moet wat Baudet betreft bij de schroot omdat daar alleen 'linkse hobby's' mee gefinancierd worden zoals Greenpeace en Vluchtelingenwerk. En ter verwijzing naar de strakke regeerakkoorden, is er "echt iets mis is met de Nederlandse democratie".

Met als blikvanger het pleidooi van Baudet om een eigen nationaal ruimteprogramma van de grond tillen. Dat kost al gauw zo'n 25 miljard euro, maar dat gat kan worden gedicht met het weghalen van investeringen in klimaatdoelen, zo redeneert Baudet. En dat moet ons land niet alleen uit economische overwegingen doen en ter afwending van cyberaanvallen in de toekomst, meent Baudet. "Dit heeft ook een spirituele reden: het gaat er ook om ons land, ons volk naar de sterren te laten reiken."

Double digit

Degenen met niet al te hooggespannen verwachtingen over een goede uitslag van Forum bij de Kamerverkiezingen, zijn overigens bij Baudet helemaal aan het verkeerde adres. Peilingen die een score van hooguit vier zetels voorspellen, zitten er helemaal naast. De met rechts-extremistische ideeën dwepende jurist en historicus rekent erop dat zijn partij op 17 maart veel meer zetels gaat binnenslepen. "Het wordt double digit. Het worden er meer dan tien."

Oproep Baudet aan achterban: vraag niet om volmachten

Blijf op de hoogte van de verkiezingen

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie