Politiek
WNL

BBB sluit PVV en FVD niet uit: 'Wij sluiten geen kiezers uit'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. BBB sluit PVV en FVD niet uit: 'Wij sluiten geen kiezers uit'

De BoerBurgerBeweging sluit een samenwerking met de PVV en Forum voor Democratie niet uit. Dat zegt campagneleider van de BBB Henk Vermeer in Sven op 1. "Zolang BBB bestaat hebben wij duidelijk gemaakt dat wij geen enkele partij uitsluiten, omdat wij geen kiezers willen uitsluiten."

Wel erkent Vermeer dat samenwerking met verschillende partijen niet voor de hand ligt. "Met sommige partijen zul je inhoudelijk heel moeilijk tot een vergelijk kunnen komen in een coalitie." Hij noemt de Partij voor de Dieren. "Je komt soms tot overeenstemming dat je het niet met elkaar eens bent en ook nooit wordt."

Het CDA en Nieuw Sociaal Contract – de nieuwe partij van Pieter Omtzigt – maakten eerder in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen bekend niet met PVV en FVD aan een coalitie te willen deelnemen, voornamelijk vanwege een verschil in inzicht over de opvang van asielzoekers. Volgens Vermeer is dat debat 'totaal gepolariseerd'. "Het beeld wordt geschetst: als je tegen asielzoekers bent, wil je daarmee zogenaamd zeggen dat je iedereen wil laten verdrinken op de Middellandse Zee. En als je voor asielzoekers bent, doet men net alsof je zegt: kom maar met miljoenen per dag hiernaartoe. Allebei is niet waar."

Asielinstroom

BBB vindt dat er streng gekeken moet worden naar de asielinstroom, zegt Vermeer. "Het is op dit moment niet draagbaar. We hebben al aangegeven dat op het gebied van asiel we naar een quotum toe moeten van 15.000 per jaar."

Dat is overigens geen keiharde grens. Vermeer: "In onze aanpak staat dat als er hele bijzondere omstandigheden zijn, dat het niet om één of twee mensen gaat. Het gaat erom dat je met elkaar uitrekent en bepaalt: wat is draagbaar en humaan mogelijk om mensen op te vangen."

De partij wil ook kijken naar het aantal buitenlandse studenten aan de Nederlandse hogescholen en universiteiten. "Er komen 100.000 internationale studenten ieder jaar naar Nederland. We moeten ook kijken naar welke internationale studenten echt iets toevoegen aan onze economie en samenleving. Een student filosofie uit Guatemala hiernaartoe halen, ik weet niet of dat wat toevoegt."

Premierskandidaat

De BBB laat voor 8 september weten wie de premierskandidaat voor de partij wordt, zegt Vermeer. Het wordt iemand die, als BBB niet de premier levert, plaatsneemt in de Tweede Kamer. "Dit zijn verkiezingen voor volksvertegenwoordigers. Wij zullen met iemand op de lijst komen die als er een beroep op die persoon gedaan wordt om premier te worden, hij of zij dat wil doen."

Wie de BBB-premierskandidaat is, blijft voorlopig in nevelen gehuld. "Wij doen geen enkele uitspraak over het profiel van die persoon. Wij willen het bekendmaken op een moment dat wij zelf bepalen. Op dit moment moet alles bij elkaar komen, zowel de kandidatenlijst als de afronding van het programma. Ergens volgende week of de week daarop komt een moment waarop we zeggen: dit is oké, zo gaat de lijst eruit zien."

Dat Pieter Omtzigt heeft bekendgemaakt met een eigen partij mee te doen aan de verkiezingen, heeft daar geen invloed op, zegt Vermeer. "De verkiezingen zijn over drie maanden. Wij hebben het afgelopen jaar gezien in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen dat peilingen continu wijzigen, en dat het niet om peilingen gaat maar om stemmingen. Wij hebben tijdens de Provinciale Statenverkiezingen behoorlijk beter gepresteerd dan de peilingen dachten. Waarom zou dat niet weer gebeuren?"

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie