Politiek
AVROTROS

Oud-PvdA-partijvoorzitter Spekman: 'Een snelle fusie maakt meer stuk dan het oplevert'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-PvdA-partijvoorzitter Spekman: 'Een snelle fusie maakt meer stuk dan het oplevert'

PvdA-partijprominenten zijn bezorgd om de grote snelheid waarmee de fusie tussen de sociaaldemocraten en GroenLinks er nu lijkt te komen. Dat schrijven ze vandaag in de Volkskrant. Oud-partijvoorzitter Hans Spekman is bang dat een snelle fusie desastreuze gevolgen kan hebben: "We moeten niet snel een verkiezing willen winnen, maar bedenken welke agenda er nodig is om mensen te overtuigen", zegt hij in Humberto.

Hans Spekman wil oppassen voor snelle fusie PvdA-GroenLinks

"Het echte probleem bij de linkse politiek, is dat links het vertrouwen niet meer heeft van mensen met een bescheiden opleiding. Die mensen stemmen niet meer, of ze stemmen rechts", legt Spekman uit. "Als je kijkt naar de grote nood in de volkshuisvesting, ongelijke kansen, kwaliteit van werkgelegenheid — denk aan Schiphol… Die mensen, daarvoor is de PvdA opgericht."

D66-stemmer

De fusie is volgens Spekman teveel gericht op een snelle winst bij de eerstvolgende verkiezing. De oud-partijvoorzitter ziet dat er vooral wordt gemikt op het binnenhalen van de D66-kiezer. Dat stuit hem tegen de borst: "Als je je richt op de D66-stemmer, dat betekent dat je de ambitie loslaat om mensen met een bescheiden opleiding bij de linkse politiek te betrekken."

"De PvdA heeft altijd bestaan met de ambitie om mensen met een hoge opleiding solidariteit te laten voelen met mensen met een meer bescheiden opleiding. Dat is cruciaal. Die mensen voelen zich nu al niet herkend in de politiek, laat staan als je in je tactiek gaat inzetten op het binnenhalen van de hoogopgeleide stem", aldus Spekman.

Niet tegen

Toch is Spekman, samen met de andere prominenten met wie hij de open brief schreef, niet perse tegen een fusie. Hij hoopt dan ook dat er op het partijcongres van de PvdA duidelijk wordt dat de leden wel degelijk voor samenwerking met GroenLinks zijn. "Want dat ben ik ook. Bij GroenLinks zitten ook mensen die dichtbij ons staan."

"Ik hoop tegelijkertijd wel dat de samenwerking niet door de strot geduwd wordt, ook niet voor de leden die twijfelen. We moeten niet snel een verkiezing willen winnen, maar bedenken welke agenda er nodig is om mensen te overtuigen. Wij zijn niet tegen een fusie, voor de langere termijn. Maar we zijn ertegen dat er twee partijen, die zo verschillen, zo snel fuseren. Dan maak je meer stuk dan je links helpt."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Hans lang

Ster advertentie
Ster advertentie