Politiek
EO

Rob Jetten wil een miljonairstaks en superscholen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rob Jetten wil een miljonairstaks en superscholen

D66-fractieleider Rob Jetten pleitte vandaag in de Haagse Sociëteit De Witte voor een hogere belasting van vermogens boven de 1 miljoen euro. "Dat leidde niet meteen tot een daverend applaus. Maar ik heb ook bewust gekozen voor onderwerpen om te prikkelen," zo lichtte Jetten toe in Dit is de Dag.

Video niet beschikbaar

Rob Jetten hield maandag de jaarlijkse Kerdijklezing, die eerder ook is gehouden door Alexander Pechtold, Mark Rutte en Sybrand Buma. Het was voor hem de eerste gelegenheid om een uitgebreide visie te ontvouwen op de toekomst van zijn ideale Nederland. Jetten: "Daar horen ook voorstellen bij die niet per se voor je eigen kiezersgroep heel erg belangrijk zijn, maar die er wel voor zorgen dat mensen in de middenklasse geholpen kunnen worden."

Miljonairstaks

Hoe liberaal is het om vermogens boven een miljoen zwaarder te belasten? "Liberalisme gaat ook om de vrijheid om iets van je leven te maken," stelt Jetten. "We willen de grote vermogens extra belasten zodat we de kleine spaarders minder kunnen belasten. Veel groepen in Nederland hebben hun inkomen niet zien stijgen en hun vermogen niet zien groeien. De tweedeling tussen grote en kleine vermogens is steeds vergroot. De overtuiging dat de volgende generatie het beter krijgt, is er niet meer. En er zijn radicale voorstellen nodig om mensen het gevoel te geven dat dat weer terug kan komen."

Superscholen

Jetten presenteerde ook een plan voor een totaal nieuw onderwijssysteem om segregatie tegen te gaan en wil dat scholen een 'tweede huis worden voor ieder kind.' D66 wil de acceptatieplicht voor bijzondere scholen al langer afschaffen, maar pleit nu ook voor een systeem van alleen grote scholen waar iedereen de hele dag kan zijn. "Ik hoop dat we scholen krijgen waar kinderen zich in de breedte kunnen ontwikkelen met muziek, sport en cultuur en waar kinderen ook kunnen eten en de hele dag terecht kunnen," aldus Jetten in zijn speech.

Rob Jetten wil Amerikaanse superscholen en meer belasting voor miljonairs

Ster advertentie
Ster advertentie