Politiek
KRO-NCRV

VVD: 'IS-kinderen helemaal niet naar Nederland halen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD: 'IS-kinderen helemaal niet naar Nederland halen'

Volgens regeringspartij VVD is er totaal geen sprake van een draai in het beleid om IS-kinderen naar Nederland te halen en verdraait D66 de context. "De VVD is absoluut tegen het terughalen van kinderen, omdat ouders dan recht hebben om daar achteraan te komen", zegt VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz in 1 op 1.

Yeşilgöz vindt bovendien daar haar coalitiepartners D66 en ChristenUnie 'de veiligheid van Nederland niet serieus te nemen', door jihadisten en oorlogsmisdadigers hiernaartoe te willen halen. "Ik snap niet waarom ze dat risico willen nemen en mijn steun hebben ze daar niet in gevonden."

Coalitiepartij D66, bij monde van D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma, reageerde gisteravond zeer tevreden op het betoog van VVD-Kamerlid Yesilgöz in Pauw. Tegenover Jeroen Pauw verklapte Yezilgöz dat het terughalen van jonge kinderen 'bespreekbaar' is. "Heel goed nieuws dat VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz nu ook zegt dat het terughalen van jonge kinderen uit Syrië bespreekbaar is", twitterde D66-Kamerlid Sjoerdsma terstond. Maar dat is volgens Yeşilgöz totaal niet aan de orde, "D66 haalt woorden uit de context, het ging om een hypothetische situatie, die op dit moment niet aan de orde en ook niet reëel is."

'D66 en ChristenUnie nemen veiligheid Nederland niet serieus'

Tegen Sven Kockelmann verduidelijkte het VVD-Kamerlid haar uitspraken bij de NPO1-talkshow, maar haalde ze ook hard uit naar de coalitiepartners D66 en ChristenUnie. "Ik heb nooit gezegd dat we IS-kinderen naar Nederland gaan halen. De lijn van D66 is oorlogsmisdadigers hier naartoe halen en burgers in gevaar brengen. Daar pas ik voor."

Om er aan te voegen: "D66 en de ChristenUnie nemen de veiligheid van de Nederlandse samenleving niet serieus. De VVD is absoluut tegen het terughalen van kinderen, omdat ouders dan recht hebben om daar achteraan te komen. We halen ze niet terug, we hoeven ze niet terug en we voorkomen dat ze hier terug komen. Dat is wat we hebben afgesproken in het regeerakkoord en daar gaan we niet in schuiven."

Doodstraf

Tevens pleit Yeşilgöz tegenover 1 op 1 nogmaals voor het invoeren van berechting van IS'ers van Nederlandse komaf door lokale rechtbanken, ondanks de crisissituatie in het voormalige Kalifaat als gevolg van de Turkse inval in Noord-Syrië, waar de Koerden het tot voor kort voor het zeggen hadden. "Het is heel belangrijk dat er werk wordt gemaakt van lokale berechting van Syriëgangers. Dat de Iraakse rechtbanken in sommige gevallen nog steeds de doodstraf hanteren, daar staat de VVD pragmatisch in", zegt Yeşilgöz.

Mededogen heeft Yeşilgöz evenmin voor Nederlandse jihadbruiden die nu vast zitten in al dan niet door beveiligers verlaten gevangenkampen in Noord-Syrië en aan hun lot worden overgelaten. "Jihadbruiden vind ik een verschrikkelijk woord. We hebben het hier over jihadisten en oorlogsmisdadigers. En die moeten dus lokaal berecht worden."

VVD: ‘IS-kinderen helemaal niet naar Nederland halen’

Ster advertentie
Ster advertentie