Politiek
PowNed

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff: 'Het politieke werk is ook verslavend'

foto: PowNedfoto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff: 'Het politieke werk is ook verslavend'

Komende week zijn de Tweede Kamerverkiezingen. De VVD van premier Mark Rutte heeft een enorme voorsprong op de achtervolgers. Ook de komende jaren zal Rutte in het Torentje blijven. In de Tweede Kamer krijgen de liberalen wel een nieuwe leider, want na bijna vier jaar fractievoorzitterschap verlaat Klaas Dijkhoff het Binnenhof. Over zijn politieke jaren, de koers van de VVD en zijn eigen toekomst praat hij in deze aflevering van De Nacht van Rutger.

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff (14 maart 2021) - De Nacht van Rutger

Politiek corvee

Toen Dijkhoff na de vorige Tweede Kamerverkiezingen VVD-fractievoorzitter werd, bedong hij dat hij mocht werken aan een nieuwe koers van zijn partij. "Als fractievoorzitter moet je een hele hoop dingen, die zijn heel boeiend en interessant, maar die moeten gewoon. Als het als corvee voelt, moet je het niet doen. Ik wou er een taak bij, wou gewoon vooruit kijken."

Vertrek uit Den Haag

Dijkhoff wist altijd al dat hij Mark Rutte niet zou opvolgen als VVD-lijsttrekker. "Als je de VVD leidt, dan moet je de ambitie hebben de grootste te worden en dan moet je zelf de ambitie hebben de premierstaken op je te nemen. Die ambitie heb ik niet, omdat ik in mijn leven naar meer kijk dan mijn werk. Ik kijk ook hoe Mark het doet en hoeveel tijd hij erin steekt. En hoe ik ook vind dat het land van jou mag verwachten dat je het zo doet. Terwijl ik vind dat mijn dochters van mij andere dingen mogen verwachten."

Vertrouwen in de politiek

Rutte III trad af om de Kinderopvangtoeslagenaffaire. Volgens velen 'schijn' en 'een wassen neus' om zo vlak voor de verkiezingen op te stappen. Dijkhoff vindt dat Mark Rutte zeer geloofwaardig de komende jaren in het Torentje zijn werk kan doen. "Dat kan, anders zou ik niet op hem stemmen."

Politieke comeback

In één van zijn afscheidsinterviews zei Dijkhoff dat hij terugkeert in de politieke arena 'als de enge populisten straks de overhand krijgen'. "Dat heeft mijn vrouw gezegd, dat ze me dan de politiek weer terug inschopt. Populisme in de stijl waar ik me vanaf zet, is het opjutten, het volksmennen. Eigenlijk het stemmen halen om er niets mee te doen, alleen maar om je zeteltjes te poetsen. Ik vind dat Geert (Wilders) dat nog steeds doet. En Baudet zeker."

Wat goed!

Nu zijn politieke loopbaan er voorlopig op zit, vult Dijkhoff zijn avonden thuis niet langer door te zappen tussen de verschillende nieuwsprogramma's en talkshows. Dijkhoff is liefhebber van tv-programma's zoals Chateau Meiland, Ik vertrek en Ik geloof in mij. Zijn toekomst ligt niet bij het maken van dit tv-genre, volgens Dijkhoff. "Als ik op René le Blanc leek, dan was ik nu wel lijsttrekker geweest. Ik heb wel sokken met zijn hoofd erop, met Kerst gekregen van mijn vrouw. Ik vind dit soort programma's heerlijk."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie