Politiek
NOSNTR

Gerommel binnen Denk: fractievoorzitter Azarkan geroyeerd, maar blijft toch aan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gerommel binnen Denk: fractievoorzitter Azarkan geroyeerd, maar blijft toch aan

Farid Azarkan blijft voor Denk fractievoorzitter in de Tweede Kamer, ook nu hij eerder vandaag door het bestuur uit de partij is gezet. Azarkan noemt de actie van het bestuur, onder leiding van partijvoorzitter Selçuk Öztürk, "onverstandig, onverantwoord en roekeloos".

"Ik betreur deze daad, dit leidt nergens toe", zegt Azarkan in Nieuws en Co. Hij benadrukt dat hij is gekozen met 62.000 voorkeurstemmen en ziet geen reden om zijn werk neer te leggen. "Ik ben en blijf Denk", zei hij tijdens een persbijeenkomst op het partijbureau in Rotterdam.

Het bestuur zegt dat Azarkan niet langer mag spreken en handelen namens de partij. Azarkan wil nog niet reageren op een brief van het bestuur hierover. "Ik ga het vanavond lezen en bekijken met mijn adviseurs."

Imagoschade

Azarkan hoopt dat Öztürk uit het bestuur stapt. Verschillende lokale fractievoorzitters, de partijraad, Kamerlid Kuzu en de jongerenafdeling van Denk hebben daar de afgelopen weken al meerdere malen op aangedrongen. Maar Öztürk wil niet weg.

Het bestuur telt inmiddels nog twee leden. "Dit leidt ertoe dat de partij verdeeld wordt", aldus de huidige fractievoorzitter die vreest voor imagoschade. Er zijn al veel opzeggingen.

Öztürk, ook Kamerlid, kan wel in de fractie blijven, vindt Azarkan. Hij heeft al een paar keer gevraagd om een gesprek, zegt hij, maar Öztürk wijst dat af en is volgens Azarkan al zes weken niet in Den Haag gezien.

Weer erger

Kuzu was ook bij de persbijeenkomst en staat achter Azarkan, zo heeft hij ook al met allerlei lokale fractievoorzitters via het officiële Twitter-account van Denk bekendgemaakt. "Elke dag dat je denkt dat het niet erger kan, wordt het toch weer erger."

Het rommelt al maanden binnen Denk. Er is een machtsstrijd gaande tussen voorzitter Öztürk en een groot deel van de partij. Voormalig fractievoorzitter Kuzu, die samen met Öztürk de partij in 2014 oprichtte, moest het veld ruimen vanwege een buitenechtelijke relatie.

Öztürk zou die affaire opzettelijk naar buiten hebben gebracht. Kuzu noemde dat toen een poging tot "politieke broedermoord" door Öztürk. Op 6 juni is een ledenbijeenkomst en daar kunnen de leden een nieuw bestuur kiezen.

Gerommel bij Denk: fractievoorzitter Azarkan geroyeerd, maar wil toch blijven

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie