Politiek

Onderhandelaars bereiken akkoord nieuw kabinet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderhandelaars bereiken akkoord nieuw kabinet

VVD, D66, CDA en ChristenUnie zijn het na lang onderhandelen eens geworden: er komt een nieuw kabinet van deze vier partijen. Dat heeft de woordvoerder van de informateurs Remkes en Koolmees meegedeeld.

Na 271 dagen eindelijk een onderhanderlaarsakkoord

"We weten dat de formerende partijen de laatste puntjes op de i hebben gezet", vertelt politiek verslaggever Lars Geerts in een speciale uitzending van de NOS. Later vanavond komen de partijen naar buiten voor een korte toelichting. Er wordt nu nog gediscussieerd over verschillende onderwerpen. "Waar ze vaak ook nog over handelen, is hoeveel posities elke partij krijgt en wie welke ministerie krijgt."

Het onderhandelaarsakkoord gaat nu naar de verschillende fracties. "Morgenochtend buigen de fracties zich over wat er nu besloten is." Als de fracties hun handtekening zetten, wordt het coalitieakkoord woensdag officieel gepresenteerd en naar de Tweede Kamer gestuurd.

Na een debat zal Mark Rutte naar alle waarschijnlijkheid worden aangesteld als formateur van zijn vierde kabinet. Dat zal vrijwel zeker niet voor Kerst op het bordes staan, maar begin januari.

11 maanden

Komende woensdag is het exact elf maanden geleden dat het voltallige kabinet-Rutte III aftrad vanwege de toeslagenaffaire, en negen maanden na de verkiezingen.

De kabinetsformatie is nu al de langste in de geschiedenis. Het vorige record stamt van vier jaar geleden, toen dezelfde partijen na 225 dagen een ploeg op het bordes wisten te krijgen.

Volgens ingewijden beslaat het akkoord minder dan 50 pagina's en is de titel ervan pas kort geleden bedacht. Hoe de titel luidt is nog onbekend. De afgelopen tijd is er wel al het een en ander van de plannen van de vier partijen uitgelekt.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie