Politiek
EO

Voormalig VVD-communicatiestrateeg: strategie Yesilgöz onbegrijpelijk

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voormalig VVD-communicatiestrateeg: strategie Yesilgöz onbegrijpelijk

De Eerste Kamerfractie van de VVD maakte dinsdag bekend vóór de spreidingswet te stemmen, terwijl VVD-leider Yesilgöz die wet van tafel wil. Na de stemming in de Eerste Kamer zei Yesilgöz ineens niet tegen die wet te zijn. "Ik begrijp die strategie niet. Ze probeert recht te praten wat krom is", zegt voormalig communicatiestrateeg van de VVD, Raymond Mens, in Dit is de Dag.

VVD-senatoren stemden voor spreidingswet: zorgt dit voor een crisis binnen de partij? (17 januari 2024) - Dit is de Dag

Yesilgöz verandert wel vaker van mening en ze doet dan net of ze dat altijd al vond, zegt Mens. "Na de verkiezingen kwam ze ineens met een gedoogconstructie aan. Toen werd uitgelegd dat het tijdens de campagne ook gezegd is en dat iedereen die verbaasd is, het verkeerd heeft gezien. Zo werkt het niet", vindt hij.

Tijdens de campagne zette de VVD-leider de deur open naar samenwerken met de PVV maar na de verkiezingen kwam ze ineens met allemaal bezwaren. "Als een groot deel van jouw achterban denkt dat je belooft hebt om met Geert Wilders samen te werken en ineens zeg je: 'we hebben altijd gezegd dat het met allemaal haken en ogen moet', dan probeer je iets uit te leggen wat heel veel mensen anders hebben begrepen. Ze moet haar achterban uitleggen dat ze het allemaal verkeerd begrepen hebben."

Quote

VVD’ers zijn niet zulke halzenafsnijders

Wilma Borgman, politiek verslaggever van de NOS

Crisis?

Is er nu een crisis binnen de VVD? Dat is nog te vroeg om te zeggen, denkt Mens. "Dat ligt helemaal aan het eindresultaat van de onderhandelingen. Ze hebben het kabinet laten klappen op migratie en daar campagne op gevoerd, dus toen hebben ze logischerwijs de deur opengezet naar Geert Wilders. Nu moet er op dat onderwerp geleverd worden, als dat niet geleverd wordt, dan hebben ze een probleem", denkt Mens.

Ook politiek verslaggever Wilma Borgman van de NOS vindt het te vroeg om over een crisis te spreken. Binnen de VVD wordt het optreden van Yesilgöz, die in december nog een motie in de Tweede Kamer indiende om de spreidingswet in te trekken, vooral gezien als 'ongelukkig'. "Iemand noemde het zelfs een debiele motie. Maar dat gemopper zal verstommen als er een uiteindelijk een resultaat ligt, waar VVD’ers tevreden mee zijn", denkt ze.

Voor die tijd zal de VVD-leider in functie blijven, denkt Borgman: "VVD’ers zijn niet zulke halzenafsnijders. De kans dat er in VVD-kringen een leider wordt geslachtofferd is een stuk kleiner dan ze in bijvoorbeeld de PvdA gewend zijn."

Mens denkt overigens dat deze kwestie een nieuw kabinet dichterbij heeft gebracht: "Yesilgöz heeft extra reden om te leveren op het punt 'migratie'. Ze kan niet meer terug."

Raymond Mens is tweewekelijks te horen in de podcast De Spindoctors, samen met voormalig PvdA-strateeg Julia Wouters. Luister de podcast in de favoriete podcastapp.

VVD-senatoren stemden voor de spreidingswet: zorgt dit voor een crisis binnen de partij?

Ster advertentie
Ster advertentie