Politiek

Joost Vullings: 'Henk Otten gaat gewoon de Eerste Kamer in'
AVROTROS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Joost Vullings: 'Henk Otten gaat gewoon de Eerste Kamer in'

Als hij eind mei officieel gekozen wordt, is Henk Otten gewoon van plan zijn senaatszetel in te nemen. Dat heeft hij laten weten aan politiek commentator Joost Vullings van EenVandaag. "Maar of dat voor Forum is of voor zichzelf, laat hij nog in het midden."

Gisteren stapte Otten op als bestuurslid van Forum voor Democratie (FVD), nadat bekend werd dat hij 30.250 euro uit de partijkas naar zichzelf overmaakte. Daarvoor had hij al enige tijd openlijk kritiek op de koers van partijleider Baudet.

Twijfels over zetel Otten

Het opstappen van Otten zorgde voor twijfels over zijn zetel in de Eerste Kamer. "Hij wil er niet al teveel over kwijt," zegt Joost Vullings, "maar hij is wel van plan om, als hij gekozen wordt, zijn zetel in te nemen."

De FVD-Statenleden zouden eind mei massaal kunnen besluiten op andere kandidaten te stemmen. "Maar dan nog hebben ze niet genoeg stemmen om Otten via voorkeursstemmen uit de Kamer te duwen", zegt Vullings. "Dat kan alleen als hij de eer aan zichzelf houdt, maar dat gaat dus niet gebeuren. Ik ben benieuwd of er nog een verzoeningspoging komt. Hij en het bestuur zijn toch tot elkaar veroordeeld."

Machtsstrijd

Dat nu naar buiten is gekomen dat Otten partij geld naar zichzelf overmaakte is puur strategisch, zegt Vullings. "Ze wisten dat vorig jaar al, maar hebben het gebruikt op het moment dat Otten niet meer wilde luisteren. Als ze echt vonden dat wat hij deed niet kon, dan hadden ze het wel eerder gebruikt."

Vullings denkt wel dat het verlies van Otten een klap is voor FVD. "De partij is logistiek en organisatorisch door hem opgezet. Dat zijn niet de sterke kanten van Baudet en Hiddema. Otten is belangrijk en gaat dus wel gemist worden."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie