ICT-systeem uit 1982? 'De overheid legt nog steeds geen prioriteit bij digitalisering'
- Nieuws
- ICT-systeem uit 1982? 'De overheid legt nog steeds geen prioriteit bij digitalisering'
Het leest als een tragikomische scène uit Parks and Recreation: de Belastingdienst kan geen belastingkorting invoeren op groente en fruit, omdat er gewerkt wordt met een ict-systeem uit 1982. "Treurig", vindt oud-Kamerlid Astrid Oosenbrug (PvdA), die bij de overheid nog altijd te weinig prioriteit ziet bij digitalisering. "Ik zie vragen die ik zeven jaar geleden stelde nog altijd terugkomen waar nog steeds niks mee gedaan is", zegt ze in Geld of je Leven.
Waarom heeft De Belastingdienst een ICT-systeem uit de jaren '80?
Video niet beschikbaar
Oosenbrug streedt in haar tijd als Kamerlid voor betere ict-systemen, maar het leek altijd tevergeefs. Een nieuw systeem invoeren duurt lang, maar is wel hard nodig, denkt ze: "Begin nu eens, zou ik zeggen. Kijk naar wat het budget is, wat we ermee kunnen doen, en start met een goede architectuur zodat je over tien jaar een systeem hebt staan wat werkt."
Het jaartal van 1982, maar liefst 40 jaar geleden, zal de wenkbrauwen doen fronsen, maar dat is niet zo gek, zegt Oosenbrug. Systemen kunnen lang blijven bestaan, als ze maar worden ge-update. "Het klinkt heel heftig, maar ook Windows is een oud systeem", zegt ze.
Moeilijk uitvoerbaar
Er is echter meer aan de hand dan alleen een ict-probleem. Kees Verhoeven, oud-D66-Kamerlid die zich nog altijd bezighoudt met digitale vraagstukken, stelt dat de politiek de uitvoeringsorganisaties soms overvraagt. "De Tweede Kamer en ook het kabinet vragen steeds dingen van uitvoeringsorganisaties, zoals de Belastingdienst en het UWV die moeilijk uitvoerbaar zijn. Er moeten keuzes worden gemaakt en die worden nu niet gemaakt", zegt hij.
Ook nu zit hier een probleem, vindt hij: "We willen een suikertaks en die moet volgende week worden ingevoerd, bij wijze van spreken. We moeten nu eens luisteren naar de uitvoeringsinstanties die constant aan de bel trekken dat het water ze aan de lippen staat."
Verhoeven vindt een vergelijking met het bedrijfsleven daarom ook niet terecht. Je kunt je bijvoorbeeld niet voorstellen dat een bank een verouderd ict-systeem heeft, maar een bank kan zich richten op "een paar doelen die ze voor haar klanten wil regelen, terwijl de Belastingdienst te maken heeft met 19 partijen die voorstellen doen die sympathiek klinken maar moeilijk uitvoerbaar zijn", stelt Verhoeven.
Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!