Politiek
MAX

Kees Boonman: 'Omtzigt noemde De Jonge ongeschikt in Nieuwsuur, keiharde constatering'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kees Boonman: 'Omtzigt noemde De Jonge ongeschikt in Nieuwsuur, keiharde constatering'

Wat politiek commentator Kees Boonman vrijdagavond het meest opviel bij de ‘strijd om het leiderschap’ van het CDA, zijn de dolken die Hugo de Jonge door zijn CDA-collega's in zijn rug gestoken kreeg, vertelde hij vanmorgen in Nieuwsweekend.

Gisteravond laat in Nieuwsuur werd Pieter Omtzigt, de nummer twee van het CDA, gevraagd hoe hij het vindt dat Wopke Hoekstra lijsttrekker is geworden van de partij en niet Omtzigt zelf, daarop antwoordde hij: “Ik denk dat het een goed idee is dat Wopke de partij gaat leiden, zeker in deze hele moeilijke omstandigheden voor het land. Ik denk dat zeker met de economische crisis waar we op dit moment in zitten, plus de coronacrisis, dat het goed is dat de partij vanuit het kabinet geleid wordt en daar hebben we dit keer een uitstekende kandidaat voor en dat is Wopke Hoekstra.”

Volgens Kees Boonman zegt Omtzigt iets ontzettend interessants, namelijk dat ze ‘dit keer iemand hebben die dat goed kan’. Wat wil zeggen dat ze dat de vorige keer met Hugo de Jonge niet hadden. Boonman: “Ik vond het een keiharde constatering.”

Nieuwsuur 11-12-2020

Video niet beschikbaar

De vraag waarom Omtzigt het niet is geworden houdt anderen ook bezig, maar volgens Boonman wil de partij hem gewoon niet hebben als leider. “Door sommigen wordt hij als geniaal gezien, maar hij is als persoon ook heel lastig. Als hij zich ergens in vastbijt, dan laat hij niet meer los en in de politiek moet je los kunnen laten,” aldus Boonman.

Kroonprins

Naar Hoekstra wordt al een hele tijd gewezen als de ideale kroonprins van het CDA, maar deed dit jaar niet mee met de lijsttrekkersverkiezingen. Opmerkelijk, of toch niet? Boonman: “Ik heb me heel lang afgevraagd waarom dat zo was. Het is een talentvol iemand, noemt zichzelf meer bestuurder dan politicus. Je zou ook kunnen zeggen dat hij een technocraat is. Doet het heel goed op financiën. Iemand die niet te passeren valt. Het punt is denk ik dat hij niet mee wilde doen aan die leiderschapsverkiezing omdat je kunt verliezen. En nu is het geen campagne en wordt de nieuwe Paus benoemd.”

De Jonge vertoonde bokitogedrag

Het was in ieder geval duidelijk dat De Jonge niet aan kon blijven als leider. De Jonge is vicepremier, zit in het kabinet, is de nummer 1 van de partij. En was de volgens onder andere Pieter Omtzigt dus niet geschikt om de coronacrisis te beteugelen. Een mening die breder gedragen wordt binnen de partij. Anonieme CDA-ministers hebben gezegd dat De Jonge bokitogedrag vertoont, met alles op de borst slaan en uitstralen dat hij de belangrijkste is. Met als resultaat dat andere CDA’ers in debatten weinig goede woorden hadden voor De Jonge. Er is één iemand van de week die het in het debat rond de coronacrisis voor minister De Jonge opnam en dat is Geert Wilders.

Coronadebat 9-11-2020

Video niet beschikbaar

“De afbreuk aan Hugo de Jonge heb ik als observator gezien als ontzettend pijnlijk,” besluit Boonman.

Kees Boonman 1212

Nieuwsweekend op NPO Radio 1

Iedere zaterdagochtend tussen 08:30 en 11:00 uur presenteren Mieke van der Weij en Peter de Bie het programma Nieuwsweekend voor Omroep MAX.

Ster advertentie
Ster advertentie