Politiek

Advies voor de laatste dagen campagne? 'Doe een dutje'

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Advies voor de laatste dagen campagne? 'Doe een dutje'

[EO] De laatste uren van de campagne zijn aangebroken. Wat doe je nog, op het állerlaatste moment, om kiezers te overtuigen? In De Spindoctors gaven oud-CDA-spindoctor Jack de Vries en oud-PvdA-adviseur Julia Wouters wat adviezen.

#12 - Dit moet je doen in de laatste uren van de campagne - De Spindoctors

Doe een dutje

Pak je rust, zeggen Julia Wouters en Jack de Vries. Het slotdebat, vanavond bij de NOS, is erg belangrijk en daar moet je goed voor uitgerust zijn. "Ga niet nog het hele land afreizen om in een winkelcentrum je boodschap te verkondigen", zegt Jack de Vries.

Onderschat zeker je nachtrust niet, zegt Julia Wouters: "De wedstrijd win je voor een groot deel in bed. Je moet scherp blijven." Voor Lodewijk Asscher, waar ze vier jaar geleden adviseur voor was, werd regelmatig een hotelkamer geboekt, ook vlakbij zijn huis. Thuis was het te onrustig met zijn kinderen. Jan-Peter Balkenende deed voor debatten nog even een dutje in het Catshuis, vertelde Jack de Vries eerder in De Spindoctors.

Verdeel en heers

In debatten en op sociale media kun je heel strategisch besluiten de confrontatie te zoeken met bepaalde kandidaten. Toen de verkiezingen in in 2003 en 2006 leken uit te draaien op een tweestrijd tussen Balkenende (CDA) en Bos (PvdA), viel Balkenende bewust GroenLinks-leider Femke Halsema (GroenLinks) aan. Door haar aan te vallen, maakte je haar groter, vertelt Jack de Vries. Dat was bewust: "Alles wat GroenLinks zou winnen, ging ten koste van de PvdA", aldus De Vries.

Voor de PvdA is het moeilijker, stelt Julia Wouters. De PvdA is kleiner dan vroeger en voor Ploumen is het moeilijk om haar tegenstanders te kiezen. Bij het EenVandaag-debat stond Ploumen voor het eerst, en voor het laatst tegenover een rechtse tegenstander, namelijk Wopke Hoekstra. "Ploumen zou nu eigenlijk Wilders op moeten zoeken", Wouters, maar dat is moeilijk. Op Twitter maakt Ploumen wel draadjes waarin ze bijvoorbeeld Rutte, Hoekstra en Kaag aanvalt.

Tweede Kamerverkiezingen 2021

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie