Politiek
EO

'Geef adviescollege levenslang gestraften een kans'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Geef adviescollege levenslang gestraften een kans'

"Geef het adviescollege een kans." Dat stelt VVD-Tweede Kamerlid Jeroen van Wijngaarden over de commissie die na 25 jaar moet bekijken of een gevangene die levenslang heeft gekregen in aanmerking moet komen voor gratie. In Dit is de Dag ging hij in debat met strafrechtadvocaat Peter Plasman.

In Nederland was een levenslange gevangenisstraf ook echt levenslang en de VVD was daar ook altijd voor. Maar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft geoordeeld dat dat inhumaan is. Peter Plasman: "Nederland handelde in strijd met de mensenrechten. Toen rechters daarna geen levenslang meer oplegden, heeft minister Dekker tegen zijn zin een regeling gemaakt met een adviescommissie." Volgens advocaat Plasman moet de uiteindelijke besluitvorming wel bij een onafhankelijke rechter blijven liggen en niet bij een minister.

Kritiek

De advocaten van de drie langstzittende gevangenen in Nederland hebben kritiek op minister Dekker omdat hij in hun ogen adviezen negeert om levenslange celstraffen te verzachten. Met een kort geding proberen ze de minister nu in beweging te krijgen. VVD-Tweede Kamerlid Jeroen van Wijngaarden vindt de kritiek onterecht. "Het is prematuur om nu al conclusies te trekken op basis van een paar zaken."

De VVD is wel blij dat de optie van levenslang nog wel in het strafrecht bestaat. "Omdat er nu eenmaal mensen zijn die in en in slecht zijn, moet je die kunnen weren uit de samenleving. Het is de ultieme vorm van vergelding. Maar laten we het adviescollege een kans geven. Daar zitten ook nabestaanden in. Er zit vergelding in de mens, maar ook vergeving."

Luister het hele debat hier terug

Is levenslang te uitzichtloos?

Ster advertentie
Ster advertentie