Naar homepage
Politiek

Dit was Prinsjesdag 2019: alle hoogtepunten op een rij

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit was Prinsjesdag 2019: alle hoogtepunten op een rij

[NOS - AVROTROS - RAD1] De vooruitzichten zijn positief, maar er geldt ook een winstwaarschuwing. Na de Troonrede, de balkonscène en de presentatie van de Miljoenennota maken we de balans op.

Prinsjesdag in 3 minuten

Nederland houdt zich knap staande. Om duurzame groei mogelijk te maken, worden er wel voorbereidingen getroffen. 'Onze internationaal georiënteerde economie is kwetsbaar voor verstoringen op de wereldmarkt, vooral als gevolg van handelsconflicten. Bovendien werpt de dreigende brexit zijn schaduw vooruit', zei de koning in de Troonrede.

Koopkracht

Er werd minder gepraat over het gevoel in de samenleving. Het ging vooral over de economie, alhoewel de koopkrachtpraatjes beperkt bleven dit jaar. Onze commentatoren Xander van der Wulp en Joost Vullings vertelden:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onzekere toekomst

Om de economie in zware tijden te kunnen stimuleren, zal er door het kabinet onderzocht worden hoe een investeringsfonds eruit gaat zien. Dit is vooral nu gunstig, omdat de rente extreem laag is. Hoe het er concreet uit komt te zien, is nog niet duidelijk. Het zal in ieder geval voor innovatie, kennisontwikkeling en infrastructuur ingezet worden.

'Nederland komt in fase van gematigde groei door handelsconflicten'

Ook de minister van Financiën Hoekstra houdt de positieve toon aan tijdens de presentatie van de Miljoenennota, gevolgd door behoedzaamheid. Voor 2020 verwacht Hoekstra een begrotingsoverschot van 0,3 procent. De staatsschuld daalt onder de 50 procent en de werkloosheid komt uit op 3,5 procent. De werkgelegenheid is 'ongeëvenaard hoog'. Ondanks de geopolitieke onzekerheid, blijft Nederland in de plussen.

Hoekstra: 'Nederland houdt zich staande'

Ambitie mist

In de loop van de dag schoven politici aan en was er ook kritiek te horen. PvdA-leider Lodewijk Asscher noemde het bijvoorbeeld 'onbestaanbaar' dat er geen extra geld komt om het lerarentekort aan te pakken:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

PVV-leider Geert Wilders gunde de koning de positiviteit, maar was kritisch over 'het gerommel in de marge':

Wilders over de gemiste kans op Prinsjesdag

Het Klimaatakkoord

Ook de eerste stappen om het Klimaatakkoord uit te voeren zullen gezet worden. Zo komt er een subsidie voor boeren die willen innoveren en een vergoeding als ze willen stoppen. Minister van Landbouw Carola Schouten schoof aan en reageerde op het eerdere voorstel van D66 om de veestapel te halveren:

Carola Shouten reageert op de halvering van de veestapel

Ondanks het gebrek aan ambitie voerde het optimisme kortom de boventoon op Prinsjesdag. Tot slot, had Gijs Rademaker ook over de baard van de koning de cijfers paraat. De mensen, de mannen nog meer dan de vrouwen, waren positief:

Het Opiniepanel over de baard van de koning

Ster advertentie
Ster advertentie