Politiek
EO

'We moeten de verkiezingen met drie maanden uitstellen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We moeten de verkiezingen met drie maanden uitstellen'

Over iets meer dan een maand mogen we naar de stembus. Maar hoe groot is het risico dat de verkiezingen een superspread event worden? Lector Publieke Veiligheid Marnix Eysink Smeets pleit ervoor om de verkiezingen met drie maanden uit te stellen: "Doe het pas als de kwetsbare groepen gevaccineerd zijn en niemand zich belet voelt om te komen", zegt hij in Dit Is De Dag.

Tot nu toe heeft het kabinet nog geen advies gevraagd aan het Outbreak Management Team om zich te buigen over het uitstellen van de verkiezingen. Eysink Smeets vindt dat onbegrijpelijk: "Als je zóveel partijen zóveel dingen oplegt en je gaat zelf iets organiseren en je vraagt niet een advies, dat vind ik hoogst onverstandig."

Volgens Eysink Smeets kunnen verkiezingen op dit moment zorgen voor polarisatie: "Sommige mensen hebben de neiging om verkiezingen dan als elitair feestje te zien dat wél mag doorgaan. Zo kun je de schijn tegen krijgen."

OMT ziet risico

OMT-lid Marc Bonten ziet het niet als zijn taak om te pleiten voor uitstel, wel noemt hij de verkiezingen een 'epidemiologisch risico': "Het gevaar zit erin dat mensen dicht bij elkaar komen, bijvoorbeeld in de rij voor het stemlokaal." Volgens Bonten zal het aantal besmettingen in mei of juni kleiner zijn: "Meer mensen zijn dan gevaccineerd en we verwachten dat het warmere weer ons dan gaat helpen."

Slecht idee

Hoogleraar constitutioneel recht Leonard Besselink noemt het uitstellen van verkiezingen een 'slecht idee': "Uitstellen wekt de schijn van manipulatie. Je moet dan de kandidaatstelling van de partijen over doen en mogelijke nieuwe kandidaten en partijen toelaten. Bovendien hebben we bij uitstel drie maanden langer een demissionair kabinet." Volgens Besselink kunnen de verkiezingen veilig verlopen als iedereen per post zou mogen stemmen.

Moeten we de verkiezingen uitstellen?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie