Politiek
AVROTROS

Hoe links is de VVD in deze verkiezingscampagne? 'Eerder relatief links beleid gehad'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe links is de VVD in deze verkiezingscampagne? 'Eerder relatief links beleid gehad'

In Nieuwsweekend deed politiek commentator Kees Boonman een opvallende uitspraak over de verkiezingscampagne van de VVD: volgens hem is de VVD 'nog nooit zo progressief, of niet-rechts geweest als nu'. Klopt het? Eveline Rethmeier onderzoekt het in 'Feit of Fictie?' bij EenVandaag.

Video niet beschikbaar

Verzorgingsstaat opgebouwd

Op economisch gebied is de VVD volgens politicoloog Simon Otjes zeker eerder 'links' geweest. "Het is opvallend dat de VVD in de jaren 60 een partij was die de verzorgingsstaat heeft helpen opbouwen. Ze waren daar juist voor overheidsingrijpen om sociale rechtvaardigheid te bevorderen en de zwakkeren te beschermen."

Op de meeste thema's was de VVD ook altijd best progressief, zegt Otjes. De partij maakte zich bijvoorbeeld in de jaren 70 en 80 hard voor de emancipatie van vrouwen en homo's.

Asielbeleid

Ook als het gaat over asiel, migratie en integratie was de VVD opvallend progressief: "Ze zeiden bijvoorbeeld dat onze samenleving zich moest openstellen voor 'de zeden en gebruiken van buitenlanders' en waren voor voorlichting aan Nederlanders daarover. Dat is opvallend, want dat is nu meer een standpunt waarvoor je bij DENK terecht zou komen."

Tegelijkertijd ziet Otjes dat de partij nogal eens van standpunt veranderde, bijvoorbeeld over de eerder genoemde verzorgingsstaat. "Zoals de VVD in de jaren 60 de verzorgingsstaat opbouwde, zo hebben ze in de jaren 80 eraan bijgedragen om de uitbreiding daarvan te beperken. Nu zijn ze juist bezig om de overheid weer een grotere rol te geven. Daar zit een enorme golfbeweging in."

In 2006 was de partij linkser

Dat ziet ook onderzoeker André Krouwel, oprichter van het KiesKompas. Volgens hem is de VVD nu niet het meest linsk en progressief ooit. "Wij hebben onderzoek gedaan over verloop van tijd naar de positie van politieke partijen. Daarin zie je dat de VVD in 2006 duidelijk linkser en progressiever was dan in 2021."

Daarmee is de uitspraak van Boonman dus fictie. De VVD was altijd al vrij progressief en ook eerder voorstander van niet-rechts beleid, zoals de verzorgingsstaat, en dus niet 'linkser dan ooit'.

Feit of Fictie: hoe links is de VVD?

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie