Politiek
EO

Slob: vrijheid van onderwijs in gevaar door Haga en Cheider

foto: ANP/KOEN VAN WEELfoto: ANP/KOEN VAN WEEL
  1. Nieuwschevron right
  2. Slob: vrijheid van onderwijs in gevaar door Haga en Cheider

De vrijheid van onderwijs komt in gevaar als er niet wordt ingegrepen op het Cornelius Haga Lyceum en de joodse Cheider-school in Amsterdam. Dat zegt minister Slob in Dit is de Dag na zijn besluit om de geldkraan dicht te draaien als het bestuur van het Haga Lyceum niet binnen vier weken vertrekt.

Vrijheid van onderwijs

De incidenten en de tekortkomingen op de twee scholen zijn voor Slob geen reden om te stoppen met religieus onderwijs."Ik vind de vrijheid van onderwijs in ons land een groot goed. Ik ben zeer gemotiveerd voor de vrijheid van onderwijs, maar ook zeer gemotiveerd om die vrijheid te beschermen."

Volgens Slob zijn er duizenden scholen in Nederland die gebruik maken van de vrijheid van onderwijs en het wel goed doen. "Dit zijn helaas scholen waar het niet goed gaat. En als ze dan geen herstel tonen dan moeten we ingrijpen, juist in het belang van de vrijheid van onderwijs."

Wanbeleid

Het bestuur van het Haga Lyceum moet binnen vier weken het bestuur vervangen, anders draait Slob de geldkraan dicht. Het Cornelius Haga Lyceum is al een geruime tijd negatief in het nieuws vanwege bestuurlijk wanbeleid en falend onderwijs over burgerschap.

Vlak voor de zomervakantie dreigde Slob al met maatregelen. Er is een gesprek geweest met de directeur, maar dat was niet genoeg om het vertrouwen te herstellen.

"Ik hoop oprecht dat de boodschap van vandaag nu echt duidelijk is, ook in het belang van de kinderen. De tekortkomingen zijn alleen zo groot dat er geen andere keuze was dan deze maatregelen te nemen."

Cheider

Ook de orthodox-joodse school Cheider in Amsterdam kreeg vandaag te horen dat het geen geld meer krijgt van de onderwijsinspectie als de school geen verbetering laat zien. Slob: "De sociale veiligheid op deze school is niet in orde." De school werkt volgens de minister niet mee aan een verbetering van een veiliger klimaat, onder andere op het gebied van seksuele diversiteit.

Luister hier het hele gesprek met minister Slob terug:

Ster advertentie
Ster advertentie