Politiek

'Timmermans en Rutte allebei in race voor Brusselse stoelendans'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Timmermans en Rutte allebei in race voor Brusselse stoelendans'

De kaarten zijn geschud en het strategische overleg begint in de hoofdstad van de Unie. Welke coalities worden gesmeed en wie krijgt welke functie? Premier Rutte en de grote winnaar in Nederland maken allebei kans, volgens oud-diplomaat in Brussel Tom de Bruijn (D66) in het radioprogramma 1 op 1.

De Bruijn kent de Brusselse stoelendans als geen ander. Voor Nederland was hij daar jarenlang de hoogste ambtenaar. "Het is een spel waarbij de kaarten dicht tegen de borst worden gehouden. Als je te snel je kaarten op tafel legt, dan hebben je tegenstanders te veel tijd voor argumenten om je kandidatuur onderuit te halen."

Premier Rutte en Frans Timmermans zijn volgens De Bruijn nog altijd in de race. Ook al heeft Rutte keer op keer op keer laten weten dat hij niet beschikbaar is, en vormen de sociaal-democraten in Europa niet het grootste machtsblok. "Het is buitengewoon moeilijk om een voorspelling te doen. Ik zou er geen goede fles wijn op verwedden. Soms worden er kaarten op tafel gelegd die niemand zag aankomen."

Dinsdagavond is er een onofficieel diner met regeringsleiders. Daar worden de eerste mogelijkheden verkend.

D66 gehalveerd

De meest pro-Europese partij in Nederland werd afgelopen zondag gehalveerd, van 4 naar 2 zetels. "Dat komt door de enorm goede, zeer pro-Europese campagne van de PvdA. En D66 heeft stemmen verloren aan Volt, een jongerenpartij die in heel Europa meedeed, maar geen zetel kreeg", zegt De Bruijn. De bonnetjes van voorvrouw Sofie in 't Veld spelen volgens De Bruijn hooguit 'een kleine rol', maar 'is niet de doorslaggevende factor'.

Ster advertentie
Ster advertentie