Politiek
KRO-NCRV

Freek de Jonge: Martijn Koning over Baudet was 'onsmakelijk'

foto: privéfoto: privé
  1. Nieuwschevron right
  2. Freek de Jonge: Martijn Koning over Baudet was 'onsmakelijk'

Cabaretier Freek de Jonge reageert bij Sven Kockelmann in het programma 1 op 1 op de commotie die is ontstaan na de column van zijn collega Martijn Koning over Thierry Baudet. "Ik heb nergens om moeten lachen, maar of dat het criterium is?"

Net voor de uitzending van 1 op 1 werd bekend dat RTL, Jinek en RTL Nieuws excuses hebben gemaakt voor de roast die Martijn Koning uitsprak bij het programma Jinek in het bijzijn van Thierry Baudet. In de voorgelezen column werd er gerefereerd naar onder andere de joodse wortels van de verloofde van de FvD-partijleider.

Onfris

Freek de Jonge heeft met verwondering gekeken naar de voorgelezen column en de ophef daarover. "Bij Baudet is het langzamerhand een cliché dat hij voortijdig weggaat. Dat maakt meer indruk dan blijven zitten en op de normale tijd weg te gaan." Maar of de excuses van RTL terecht zijn? De Jonge vindt het een "kinderachtig" reactie. "Je vraagt iemand en die doet het op zijn manier. Dat het dan zo uitpakt is pijnlijk."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Inhoudelijk vindt De Jonge, die zelf al meer dan 50 jaar in het vak zit, het "een beetje onfris en onsmakelijk" om de pijlen te richten op zijn verloofde en op het uiterlijk van Baudet met zijn Indonesische roots. "Ook al is hij er zelf zo’n beetje mee begonnen."

Wilders vs Rutte

Volgens De Jonge is deze verkiezingscampagne meer gepolariseerd dan de voorgaande jaren. Zo is Geert Wilders minder ingetogen: "Het is voor hem ook nu of nooit." Deze conclusie wordt volgens De Jonge bevestigd na het eerste debat tussen Wilders en Rutte. Want dat Rutte zal blijven zitten, ondanks die hoop van De Jonge voor die brede linkse volkspartij, is volgens de cabaretier zeer groot.

Rutte is het "Tefalpannetje" waar niets bij aankoekt. "Hij komt er met een stralende lach weer uit, ondanks de schandalen."

Verkiezingsconference

Zijn politieke observaties zijn terug te zien in zijn inmiddels zesde conference rondom de verkiezingen, getiteld De Loterij. Zaterdagavond 13 maart is het programma te zien op NPO 2. Zelf gaat De Jonge, met zijn 76 jaar gewoon in een stemhokje en niet via een brief stemmen op PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen. "Ik heb als ideaal een brede linkse volkspartij."Op dit ideaal komt De Jonge ook terug in zijn voorstelling die hij zonder publiek moest maken en waarin het menselijk lot centraal staat. Het maakproces van deze verkiezingsconference was een worsteling door de andere werkwijze, zonder optredens. Schaafde je voorheen net zo lang aan de komst de lach via try-outs met publiek, nu moest De Jonge het vanwege de coronamaatregelen met slechts één toeschouwer doen. "Ik heb het publiek enorm gemist. De concentratie van het publiek en van mijn, daaruit ontstaat de flow."

'Ik wil niet zo eindigen'

Met die ene man in de zaal is het programma wel "steeds verfijnder en compacter geworden". De Jonge rekent erop dat hij naast zijn televisiewerk toch wel weer in het theater te zien zal zijn, met een zaal vol publiek. "Ik wil niet zo eindigen."

Freek de Jonge: Baudet-column Martijn Koning 'niet zo smakelijk'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie