Politiek
AVROTROS

Achterban heeft weer meer vertrouwen in kabinet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Achterban heeft weer meer vertrouwen in kabinet

De achterban van de regeringspartijen is positiever over het kabinet dan vorig jaar. Het gemiddelde rapportcijfer voor het kabinet stijgt van een 4,5 vorig jaar, naar een 5,0 dit jaar. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. In Radio EenVandaag schuiven politiek commentator Joost Vullings en Gijs Rademaker van het Opiniepanel aan.

Waardering

"Het vertrouwen van stemmers van coalitiepartijen is terug. Dat is de belangrijkste ontwikkelingen die we nu zien", zegt Rademaker. In 2018 was het vertrouwen onder de achterban van CDA (34 procent), D66 (47 procent) en CU (43 procent) opvallend laag. Ook zij voelden het economisch herstel niet en de dividendbelasting lag hen zwaar op de maag.

Bij D66- en ChristenUnie stemmers is het vertrouwen nu weer terug (respectievelijk 67 en 64 procent). Ze waarderen het dat de vier regeringspartijen ondanks hun inhoudelijke verschillen dit jaar veel voor elkaar kregen, zoals het pensioenakkoord en het klimaatakkoord.

Rutte

Over Mark Rutte was vorig jaar 31 procent positief. "Daarmee scoorde hij nog lager dan het kabinet", zegt Rademaker. Nu is 41 procent van de ondervraagde positief gestemd over het vertrouwen in Rutte. "Dat is voor hem een prima uitkomst. De kras van de dividendbelasting is daarmee weg", aldus Vullings.

"Eerst verdedigt hij met overgave de dividendbelasting en vervolgens laat hij het vallen en komt hij met een nieuw voorstel. Dat nieuwe voorstel verdedigt hij met hetzelfde enthousiasme. Ik sta er met verbazing naar te kijken, maar het werkt voor hem", zegt Vullings.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie