Politiek
EO

'Uitspraken Baudet bloedlink, maar neem de problemen serieus'

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Uitspraken Baudet bloedlink, maar neem de problemen serieus'

Een essay en interview in NRC van ChristenUnie-ideoloog Wouter Beekers deed vrijdag veel stof opwaaien. Pleidooi voor een 'gezond nationalisme' konden rekenen op stevige kritiek, vooral omdat Beekers aangaf dat zijn partij moet kunnen samenwerken met PVV en Forum voor Democratie. “Ik roep het midden op: zie de problemen van deze tijd, doe er wat mee”, zei hij in Dit is de Dag.

Al veertig jaar, sinds de oprichting van de Centrumpartij, waait er een wind van ‘nieuw nationalisme’ door Nederland, volgens Beekers, die directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie is. Het gaat tegenwoordig om PVV en Forum voor Democratie.

Volgens hem is het een reactie op globalisering. Mensen voelen zich niet veilig meer. Hun banen dreigen te verdwijnen en ze zien hun land veranderen. “Neem die zorgen serieus”, vindt hij.

Migratie

Nederland heeft geen goed antwoord op het nieuwe nationalisme, vindt Beekers. Migratie is daar het beste voorbeeld van, zegt hij: “We duiken enorm weg voor de discussie over migratie”, zei hij op NPO Radio 1.

“Dat zie je nu terug in Griekenland. We bieden mensen de hoop via het vluchtelingenverdrag, maar ondertussen werken we aan een cynisch fort waar mensen niet inkomen. We moeten eerlijker zijn dat een land grenzen heeft”, zegt hij.

Forum

Uitspraken in NRC over samenwerking met bijvoorbeeld Forum voor Democratie wekten veel woede op sociale media. Partijleider Gert-Jan Segers voelde zich zelfs genoodzaakt om te reageren met de uitspraak dat regeren met Forum ‘onrealistisch’ is.

Beekers vindt dat ook: hij vindt uitlatingen van Baudet ‘beangstigend’ en ‘bloedlink’. Met uitspraken over een blank Europa gooit hij “olie op het vuur”, vindt hij. Hiermee heeft Baudet zich gediskwalificeerd, waardoor Beekers samen regeren “niet ziet gebeuren”. Toch moet je hem niet principieel uitsluiten, vindt hij.

Beekers vindt het jammer dat iedereen het nu over Forum voor Democratie heeft, want je moet kijken naar de onderliggende problemen. “We moeten ons verhouden met de zorgen van de kiezers die stemmen”, aldus de ideoloog.

Midden

Beekers roept het midden op om na te denken over antwoorden op de zorgen van deze groep kiezers. “Ik hoop dat we met moeilijke antwoorden op moeilijke vragen komen, want we draaien er omheen”, zegt hij. “We hebben leiderschap nodig.”

Waar we dat antwoord moeten zoeken, dat weet hij zelf nog niet. Wel hoop hij op gemeenschapszin. “Mensen hebben behoefte aan een gemeenschap. Een nationale gemeenschap hoort daarbij”, vindt hij.

Wouter Beekers

Ster advertentie
Ster advertentie