Politiek
KRO-NCRV

Renske Leijten (SP): 'Haal de bezem door bestuurlijke top'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Renske Leijten (SP): 'Haal de bezem door bestuurlijke top'

"Onverkoopbaar", zo typeert SP-Kamerlid Renske Leijten het aanpassen van onderzoeksresultaten onder druk van topambtenaren op het ministerie van Justitie en Veiligheid. "Dit is hetzelfde patroon als bij de Belastingdienst. Stop met rouleren in die ambtelijke top en haal de bezem erdoor", zegt Leijten in het radioprogramma 1 op 1.

"Bij de algemene bestuursdienst werken mensen die elkaar het hand boven het hoofd houden, klokkenluiders wegduwen en verhalen onder het tapijt vegen", vindt Leijten. Ze wil dat 'de bezem' door de ambtelijke top wordt gehaald. "Dat rouleren moet stoppen. Telkens duiken die ambtenaren weer op andere plekken op waar ze hun gang kunnen gaan."

Renske Leijten (SP): ‘Haal de bezem door bestuurlijke top’

Onder druk van topambtenaren heeft de Inspectie voor Justitie en Veiligheid jarenlang onderzoeksresultaten aangepast, waardoor gevoelige informatie is weggehouden voor de Tweede Kamer. Dat stellen klokkenluiders dinsdag in het Algemeen Dagblad.

'Nog steeds nieuwe gevallen toeslagenaffaire'

Het SP-Kamerlid Leijten zet al jaren haar tanden in de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. "Ik hoor telkens weer nieuwe verhalen van gedupeerde ouders," erkent Leijten, "de toeslagenaffaire is nog lang niet achter de rug."

Ze wil dat gedupeerde ouders een voorschot krijgen en bij een loket terecht kunnen, "dan hoeven ze niet te wachten op allerlei politieke commissies".

‘Wiebes naar Kamer om vertrekregeling’

Vijf medewerkers die eerder de Belastingdienst verlieten met een royale vertrekregeling, zijn weer terug. Het geld mogen ze houden, meldt de Telegraaf dinsdag. "Wiebes heeft beloofd dat deze vertrekregeling niet zou leiden tot terugkeer", zegt Leijten, die de minister tijdens het vragenuurtje naar de Kamer wil halen.

"Ik wil hem hiervoor verantwoordelijk houden", zegt Leijten. Om er aan toe te voegen: "Mensen zijn welkom om bij de Belastingdienst terug te keren, maar dan moeten ze wel afstand doen van die vertrekregeling."

Ster advertentie
Ster advertentie