Politiek
KRO-NCRV

ChristenUnie en SGP vermoedelijk op zoek naar nieuwe Europese fractie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ChristenUnie en SGP vermoedelijk op zoek naar nieuwe Europese fractie

De ChristenUnie en SGP stappen na de Europese verkiezingen vermoedelijk uit de Europese fractie van Conservatieven en Hervormers. Dat zei lijsttrekker voor het Europees parlement Peter van Dalen dinsdag in het NPO Radio 1-programma 1 op 1. Aanleiding is de wens van Forum voor Democratie om zich bij deze Europese fractie aan te sluiten.

"Ik ga niet met hem in één fractie zitten", aldus Van Dalen over de partij van Thierry Baudet. "Afgelopen februari heeft meneer Baudet met een aantal Polen afspraken gemaakt om toe te treden na de verkiezingen. Dus ik denk dat ik in deze fractie niet kan blijven." Van Dalen voegde eraan toe ze na de verkiezingen de knoop doorhakken, maar dat het voor de hand ligt dat ze vertrekken.

De ChristenUnie en de SGP, die al meer dan dertig jaar samen één lijst hebben voor het Europees Parlement, voelen zich volgens Van Dalen steeds minder thuis in de fractie door de rechtse koers die de fractie is gaan varen. Afgelopen najaar sloten de rechts-populistische Zweden Democraten zich nog aan bij de Europese fractie waar CU-SGP inzitten.

Meer macht Brussel

Hoewel Van Dalen op veel punten hetzelfde denkt als Forum voor Democratie, zijn een aantal standpunten over de Europese Unie voor hem onverenigbaar met het programma van CU-SGP. Zo is Van Dalen niet voor een Nexit en vindt hij ook dat er op een aantal punten altijd samengewerkt moet worden in de Europese Unie.

"Neem de rivier de Rijn", aldus Van Dalen. "Dat was 50 jaar geleden een dode rivier. Maar Europa heeft samen met andere landen een actieprogramma gemaakt. En nu? Zelfs de zalm is weer terug. Soms moet Brussel meer macht krijgen." Volgens Van Dalen moet de EU ook veel krachtiger gaan optreden waar het gaat om het verdedigen van de Europese vrijheden.

Zwarte lijst

Samen met ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers pleit Van Dalen daarom voor een Europese zwarte lijst voor landen die structureel de vrijheid van godsdienst schenden. Landen als China, Pakistan en Saudi-Arabië moeten de vrijheid van godsdienst gaan respecteren.

Van Dalen denkt dat te kunnen af te dwingen via alle handelsverdragen die de EU met deze landen heeft. "We moeten die dode letter uit al die handelsverdragen gaan activeren. Ik vind het noodzakelijk dat we de situatie van mensenrechten en godsdienstvrijheid gelijkschakelen."

Ster advertentie
Ster advertentie