Politiek
AVROTROS

Prominente medici richten uit onvrede over 'falend zorgsysteem' politieke partij op

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Prominente medici richten uit onvrede over 'falend zorgsysteem' politieke partij op

NLBeter is de nieuwe politieke partij van prominente medici. Ze hebben de partij opgericht uit onvrede over het in hun ogen falende zorgsysteem. Psychiater Esther van Fenema is een van de oprichters: "Wij kunnen niet anders dan een gooi doen naar de macht", vertelt ze in Radio EenVandaag.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Van Fenema maakt de oprichting van NLBeter vandaag bekend bij EenVandaag en op hpdetijd.nl. "Het zorgsysteem faalt, en het lukt de huidige politieke partijen niet om er iets aan te veranderen. Wij kunnen dat beter."

Minimaal 5 zetels

Het bestuur van de partij bestaat overwegend uit medici: naast Van Fenema zijn dat de bekende oncoloog Wanda de Kanter, cardioloog Janneke Wittekoek en psychiater Ronald Mann. Ook de Rotterdamse hoogleraar Transitiekunde, Jan Rotmans, zit in het bestuur. De medici van NLBeter willen meedoen aan de volgende Tweede Kamerverkiezingen, in maart 2021, en daar minimaal 5 zetels halen.

Van Fenema: "Nu schrijven we opiniestukken, schuiven we aan bij talkshows en worden we soms uitgenodigd op het ministerie om ons zegje te doen, maar er verandert niets. We hebben echte macht nodig, zetels, om daadwerkelijk iets te kunnen verbeteren."

'Geen one-issue-partij'

De medici van NL Beter hebben er geen vertrouwen in, dat de huidige politieke partijen erin slagen om het tij in de zorg te keren. Van Fenema: "Ik twijfel niet aan de passie voor de zorg van bijvoorbeeld PVV en SP, maar het is onvoldoende. Wij weten beter hoe het moet."

Op het verwijt een one-issue-partij te zijn, zegt Van Fenema: "Het vertrekpunt van onze partij is gezondheid en een gezonde samenleving. Maar dan gaat het vaak ook om issues in het onderwijs of op het terrein van Sociale Zaken. We zijn dus breder dan dat."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie