Politiek
AVROTROS

Emile Roemer: 'De afrekencultuur in de politiek belemmert het zoeken naar oplossingen'

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Emile Roemer: 'De afrekencultuur in de politiek belemmert het zoeken naar oplossingen'

"In de politiek heerst een bepaalde angst- en afrekencultuur", vertelt Emile Roemer bij MISCHA!. En dat is volgens de oud-SP-leider zo'n groot probleem dat die fundamentele oplossingen - waar de samenleving om vraagt - in de weg staat. "Je hebt juist mensen nodig die de nek durven uitsteken, in plaats van dat je een samenleving creëert waar geen fouten meer mogen worden gemaakt."

#143 - Emile Roemer - MISCHA!

Het gebrekkige vertrouwen in de politiek, dat is een thema waar hij veel over nadenkt. Ook in zijn huidige functie als commissaris van de Koning in Limburg. In dat provinciebestuur speelden verschillende integriteitsproblemen, maar dat vind je volgens hem in ieder bestuur. Hij spreekt niet van een Limburgse vertrouwenscrisis: "Dat je met subsidieverlening te gemakkelijk naar bepaalde groepen kijkt omdat je dat nou eenmaal altijd gedaan hebt, dat is iets wat je beter moet doen. Maar een crisis? Nee, dat is het niet."

'Geklets over maatregelen terwijl de energierekening maar oploopt'

Hij verwacht niet dat de linkse aanhang groeit door de verminderde koopkracht en de energiecrisis: "Ik denk dat mensen zich al langere tijd verlaten voelen door de overheid, of zelfs door de hele politiek. Steeds meer mensen zeggen: het heeft toch geen zin. Die gaan niet meer stemmen, die ben je echt verloren".

Bijvoorbeeld de energiecrisis. Roemer: "Er wordt maar gekletst over maatregelen, terwijl de energierekening blijft oplopen." Hij noemt het energieplafond een "pleister, een belangrijke pleister, maar het feit dat wij in Nederland nog altijd voedselbanken hebben zegt genoeg, waarom is het salaris niet gewoon hoog genoeg om van rond te komen?"

Of de voormalig SP-leider Den Haag mist? "Je kunt iemand wel uit de politiek halen, maar andersom? Dat lukt niet." Als hij kijkt naar thema's als de stijgende energiekosten, de toeslagenaffaire, en de gevolgen van de gaswinning in Groningen dan kriebelt het wel een beetje. "Dus wat betreft de onderwerpen, ja, maar als ik kijk hoe het eraan toegaat in de politiek? Nee."

#143 - Emile Roemer - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie