Politiek
EO

'Dit is waarom Forum voor Democratie slecht scoort onder christenen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Dit is waarom Forum voor Democratie slecht scoort onder christenen'

Slechts 2 procent van de kerkgangers stemt Forum voor Democratie en Thierry Baudet is met een 2,9 de minst gewaardeerde lijsttrekker, dat blijkt uit onderzoek van Dit is de Dag en het Nederlands Dagblad. Volgens Forum-politicus en christen Arjan de Kok komt zijn partij juist op voor christelijke normen en waarden. Jan Paternotte van D66 hekelt de aanvallen van Forum op D66-leider Sigrid Kaag: "Dit soort aanvallen is waarom Forum en Thierry Baudet het zo slecht doen onder de christelijke kiezer," zo zei hij in Dit is de Dag.

Video niet beschikbaar

Forum-leider Thierry Baudet toonde zich in het verleden menigmaal een fanatiek pleitbezorger van het christelijk geloof. Volgens ChristenUnie-kandidaat Don Ceder laten de resultaten van het onderzoek zien dat Baudets positieve woorden over cultuurchristendom weinig effect hebben: "Ik denk dat christenen die wekelijks of maandelijks naar de kerk gaan niet per se op zoek zijn naar een cultuurchristendom maar naar christelijke waarden als naastenliefde en barmhartigheid."

Forum-politicus Arjan de Kok ziet op de Biblebelt, waar hij woont, wél steun voor zijn partij: "Ik denk dat veel mensen zich aangetrokken voelen tot Forum voor Democratie, juist omdat wij de Nederlandse christelijke normen en waarden hoog in het vaandel hebben staan."

D66

D66 is de vierde partij onder kerkgangers, en onder jonge christenen zelfs de tweede partij. Forum-politicus Arjan de Kok noemt D66 een anti-christelijke partij en snapt niet waarom Sigrid Kaag zo populair is onder christenen: "Je kan enthousiast zijn over Sigrid Kaag maar zij heeft een Palestijnse achtergrond en Yasser Arafat is haar huisvriend."

D66-Kamerlid Paternotte reageert: "Dit soort aanvallen is waarom iedereen klaar is met Thierry Baudet en waarom Forum voor Democratie zo laag staat in dit onderzoek. Haar man is Palestijn, dat mag in Nederland." ChristenUnie-politicus Don Ceder: "Bij Forum zitten tendensen die ik niet christelijk vindt. Ook moslims zijn het evenbeeld van God en dus gelijk."

De Kok bestrijdt dat zijn partij zich schuldig maakt aan discriminatie: "Forum voor Democratie is een brede volkspartij voor alle mensen en groeperingen. Voor ons zijn alle mensen gelijk, of je nu christelijk bent, atheïstisch, boeddhistisch, dat maakt niet uit."

Jan Paternotte en Don Ceder en Arjan de Kok

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie