Politiek
WNL

VVD: Jetten moet naar de Emir van Qatar om een lng-contract af te sluiten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD: Jetten moet naar de Emir van Qatar om een lng-contract af te sluiten

Rob Jetten moet naar Doha om met de Qatarese regering te onderhandelen over een langetermijncontract voor de levering van Liquid Natural Gas (lng). Dat zei VVD-Kamerlid Silvio Erkens woensdagochtend in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Dinsdag sloot Duitsland eenzelfde soort deal als eerste Europese land en wat Erkens betreft zet Nederland dezelfde stap. "De minister moet met alle landen die LNG leveren om tafel gaan," stelt hij. "Mijn voorkeur zou uitgaan naar Noorwegen, maar we hebben niet de luxe om Qatar uit te sluiten." Erkens is bang dat Nederland buiten de boot valt nu er wereldwijd steeds meer langetermijncontracten worden afgesloten. "En dan vragen we onszelf over een aantal jaar af waarom het gas zo duur is," vreest hij.

Borssele

De energiewoordvoerder van de liberalen juicht de beslissing om Borssele aan te wijzen voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales, zoals RTL Nieuws dinsdag meldde. Wat Erkens betreft pakt het kabinet nu flink door. "De hele papierwinkel moet wat ons betreft afgerond zijn aan het einde van deze kabinetsperiode," stelt hij. Bovendien vindt Erkens dat de Zeeuwen mee moeten profiteren met de bouw van de kerncentrales door de gemeente medeaandeelhouder te maken en zo een rendement te genereren. "De gemeente kan dat geld vervolgens gebruiken om de lokale voorzieningen te verbeteren."

VVD-Kamerlid Silvio Erkens (30 november 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie