Politiek
WNL

Kabinet Rutte IV bijna op het bordes: 'Hier gaan bewindspersonen tegenaan lopen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kabinet Rutte IV bijna op het bordes: 'Hier gaan bewindspersonen tegenaan lopen'

In het nieuwe radioprogramma van WNL, In de Kantine, live vanuit Rotterdam, spreken presentatoren Fidan Ekiz en Wieger Hemmer met politiek commentator van het AD, Hans van Soest, over welke ministers het zwaar gaan krijgen de aankomende jaren. Ook het punt vertrouwen in de politiek komt aan bod.

De ministers hebben er zin in. Na het gesprek met formateur Mark Rutte kwamen zij stuk voor stuk met een glimlach op het gezicht naar buiten. De ambities zijn groot, maar dat “botst met de werkelijkheid”, zo legt Van Soest uit bij In de Kantine op NPO Radio 1. “Regeerakkoorden gaan snel de prullenbak in.”

Het niet kunnen leveren haalt mogelijk ook het vertrouwen in de politiek bij de burger weg. Aan tafel wordt het voorbeeld van de gaskraan in Groningen genoemd, die gaat nu toch weer verder open terwijl het tegenovergestelde werd beloofd. “Dit was toch weer een tegenvaller. Al kon het kabinet er niet veel aan doen”, zegt Van Soest. “Alle nieuwe bewindslieden zullen hier tegenaan lopen de komende jaren. Je kunt 50 bladzijdes (regeerakkoord, red.) goede voornemens neerpennen, maar iedereen loopt tegen problemen aan waar je niks aan kunt doen.”

Daniela Hooghiemstra, historicus en columnist voor de Volkskrant, legt een deel van de schuld bij de burger. “De burger wil heel veel en accepteert niet meer dat als je voor het een kiest, het andere soms niet kan.”

Ster advertentie
Ster advertentie