Politiek
EO

Armoedeminister Carola Schouten: 'Geen teleurstelling dat armoede komend jaar niet afneemt'

foto: ANP PHIL NIJHUISfoto: ANP PHIL NIJHUIS
  1. Nieuwschevron right
  2. Armoedeminister Carola Schouten: 'Geen teleurstelling dat armoede komend jaar niet afneemt'

Vanwege de inflatie vindt demissionair minister Schouten voor Armoedebeleid het geen teleurstelling dat het aantal armen in Nederland volgend jaar gelijk blijft. "Het is tegen de stroom oproeien", zegt ze in Dit is de Dag. Het toeslagenstelsel kan volgens haar niet zomaar simpeler.

Bestaanszekerheid is het sleutelwoord in de verkiezingscampagne. Hanny Heuvelink weet als uitkeringsgerechtigde heel goed wat bestaansonzekerheid is: “In mijn geval betekende dat ik thuisbleef, niemand wilde zien. Er werd gezegd: Je bent dom want je hebt geen werk. En dan ben je nog dommer omdat je ook schulden hebt. Ik durfde niet naar de dokter omdat ik bang was doorgestuurd te worden naar het ziekenhuis, ik durfde niet naar de tandarts. Vanwege de kosten. Er zijn zoveel mensen zoals ik.”

Dit is de (Prinsjes)Dag met Carola Schouten, Hannie Heuvelink en Jasper Lukkezen - Dit is de Dag

Schouten is nog steeds bezig met het aanpassen van de participatiewet. “De wet die maakt ook dat je niet zomaar een gift mag krijgen als je in een uitkering zit. Ik noem dat een boete op compassie. Als andere mensen om jou heen voor jou willen zorgen, dat het dan gelijk leidt tot korting op je uitkering. Dan houd je mensen gevangen in een situatie.”

Halveren armoede

Toen het kabinet begin 2022 van start ging, was het plan om de kinderarmoede te halveren in 2025 en de algemene armoede in 2030. “Gegeven de ingewikkelde situatie waarin wij nu zijn gekomen, met de hoge prijzen bijvoorbeeld, zie je dat de kinderarmoede is gedaald en de algemene armoede ook. Dit jaar blijft het stabiel. Toen wij begonnen hadden we te maken met een inflatie tussen de tien en vijftien procent. We hebben daarop gericht maatregelen genomen.”

Toch neemt het totaal aantal mensen in armoede volgend jaar niet af. Schouten: “Wij zijn demissionair. Wij zitten in een kabinet wat eigenlijk bijna geen besluiten meer neemt of kan nemen. Het is misschien een klein iets maar we zorgen ervoor dat volgend jaar op scholen kinderen een ontbijt kunnen krijgen.”

Simpeler toeslagenstelsel

Volgens Hanny Heuvelink zou vooral het toeslagensysteem veel simpeler kunnen. Schouten: “Er zijn stappen te zetten maar ik wil ook waken voor een belofte die we gaan doen dat dat heel snel kan. Omdat we juist heel veel zaken op elkaar hebben afgestemd en als we daar verandering aan brengen, gaat het veel meer geld kosten. Of bepaalde groepen mensen worden niet meer goed bereikt.”

Tovertruc

Schouten heeft met landbouw en armoede lastige dossiers gehad. In haar periode zijn ze nog niet opgelost. Schouten: “Dat ik de grote tovertruc kon uithalen om alles in een keer op te lossen? Ik vind het ingewikkeld om mezelf een recensie te geven. Ik weet alleen waarom én hoe ik het gedaan heb. Waarom is omdat mensen zoals Hanny een goede plek in de samenleving krijgen waarin ze gezien worden.

Ik wil waken voor maakbaarheid. Je mag van de overheid het nodige verwachten maar een overheid kan nooit een schouder om je heen slaan.”

Dit is de (Prinsjes)Dag met Carola Schouten, Hannie Heuvelink en Jasper Lukkezen

audio fragment
Dit is de (Prinsjes)Dag met Carola Schouten, Hannie Heuvelink en Jasper Lukkezen

Dit is de (Prinsjes)Dag met Carola Schouten, Hannie Heuvelink en Jasper Lukkezen

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie