Politiek
KRO-NCRV

PvdA dreigt ook tegen Justitiebegroting te stemmen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PvdA dreigt ook tegen Justitiebegroting te stemmen

De PvdA ziet niet in waarom ze voor de Justitiebegroting moet stemmen, als minister Grapperhaus geen gehoor geeft aan de oproep in de Volkskrant van nationaal korpschef Akerboom. "Structureel 100 miljoen euro is een eerste vereiste, anders kan ik de minister niet serieus nemen", zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

Eerder deze week dreigde de PvdA, een van de oppositiepartijen die de kabinetsplannen door de Eerste Kamer kan loodsen, al tegen het belastingplan en de onderwijsbegroting te stemmen. Daar komt nu de justitiebegroting bij, na het interview met korpschef Akerboom in De Volkskrant waarin hij de 'politieke wispelturigheid' en het 'op-en-afbeleid' hekelt.

PvdA dreigt ook tegen Justitiebegroting te stemmen

PvdA-justitiewoordvoerder Attje Kuiken laat er geen misverstand over bestaan. Ze is het regeringsbeleid "van veel beloven en vooruitschuiven maar niet doorpakken" aardig zat in de strijd tegen de ondermijnende zware criminaliteit. "Er zit 10 miljard in de schatkist, maar minister Grapperhaus levert niet, minister De Jonge levert ook niet. Als begrotingen niet voldoende leveren, dan stemmen wij tegen", zegt een getergde Kuiken.

Haar geduld is dan ook op. "Je moet meerjarige zekerheid bieden aan de financiering van de politieorganisatie." Nu heeft minister Grapperhaus eenmalig 100 miljoen euro toegezegd tegen ondermijning. Dat moet nu echt structureel worden, vindt de PvdA.

'Urgentie mist'

Kuiken constateert dan ook dat minister Grapperhaus geen daad bij het woord voegt. "Ik mis urgentie. Je kunt niet emotioneel zeggen dat het allemaal aangepakt moet worden, terwijl je niet met wetgeving en extra geld komt." Ze verwacht bovendien dat de minister eindelijk werk gaat maken van een effectievere privacy-wetgeving.

Op oude voet doorgaan in de strijd tegen de georganiseerde misdaad, kan echt niet langer wat haar betreft. "Zo niet, dan gaan we zelf wel als oppositiepartij actie ondernemen. Dan maar met anderhalve kip en een paardenkop een initiatiefwetsvoorstel maken."

Ster advertentie
Ster advertentie